Linkovi

SAD: Juli najgori mjesec po broju novozaraženih


Testiranje na koronavirus u Teksasu

Broj oboljelih raste u najmanje 40 država, a najviše novozaraženih je na Floridi i u Teksasu.

Na Floridi je tokom noći zabilježen do sada najgori dan sa 156 smrtnih slučajeva. Bolnice u Majamiju su dostigle 95 odsto kapaciteta.

“Ja sam medicinski radnik i molim vas da shvatite ovaj virus ozbiljno”, poručio je Brajan Kaimrah.

Gradonačelnik Frensis Suarez takođe upozorava: “Ako se nešto ne preduzme da se dramatično izmijeni naš kurs bićemo u još goroj situaciji.”

U Teksasu je takođe zabilježen rekordan broj žrtava. Od virusa je preminula i Analis Long, 47 godišnja majka trojki.

“Bila je to najteža stvar za nas. Ona je dala sve od sebe”, kaže njen suprug Donald.

A u Arizoni, zvaničnici su naručili hladnjače jer nemaju više mjesta u mrtvačnicama. Broj žrtava virusa raste u 27 država. U međuvremenu, gotovo polovina Amerike odustaje od daljih planova za ublažavanje restrikcija ili uvodi nove mjere.

Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, doktor Entoni Fauči rekao je izvršnom direktoru Fejsbuka Marku Zakerbergu da je situacija u SAD trenutno mješovita, jer neke države imaju bolju situaciju od drugih.

Fauči je također upozorio mlade ljude koji doprinose širenju virusa: “Morate da snosite odgovornost, jer kad ste inficirani niste u vaakumu, vi širite pandemiju.”

I dok se debata oko maski nastavlja, guverneri Kolorada i Arkanzasa koji su se prethodno protivili obaveznom nošenju maski, sada mijenjanju tu odluku.

Međutim, guverner Džordžije Brajan Kemp tuži gradonačelnicu Atlante Kišu Lens Botoms zato što zahtijeva da ih ljudi u njenom gradu nose.

“Ono što nam naučnici sada kažu je da treba nositi maske. Staviću našu politiku iznad svih”, poručila je Botoms.

Kemp je u petak pozvao sve stanovnike Džordžije da nose maske četiri nedjelje da bi se zaustavilo širenje koronavirusa ali je i dalje ostao pri zabrani lokalnim i gradskim vlastima da uvedu obavezno nošenje maski u svojim zajednicama.

XS
SM
MD
LG