Linkovi

Biden hvalio kralja Jordana kao snažnog saveznika u "teškom okruženju"


Biden US Jordan
Biden US Jordan

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je jordanskog kralja Abdulaha "dobrim, lojalnim, pristojnim prijateljem", za vrijeme sastanka u Bijeloj kući u ponedjeljak.

To je prvi od tri direktna razgovora koje će Biden narednih nedjelja voditi sa bliskoistočnim liderima.

Biden je kralja Jordana opisao kao snažnog saveznika u "nezgodnom okruženju", u znak podrške jorandskom lideru nakon što je u aprilu njegovo pravo na vlast osporio njegov polubrat.

"Uvijek ste bili tu i mi ćemo uvijek biti tu za Jordan", rekao je Biden tokom razgovora u Ovalnoj kancelariji sa Abdulahom i njegovim sinom, princom Huseinom.

Kralj Abdulah je odgovorio: "Uvijek možete računati na mene, moju zemlju i mnoge naše kolege u regionu."

Sastanci u ponedjeljak uključili su i raspravu o situaciji u Siriji, gdje je decenija sukoba učinila da više od milion Sirijaca izbjegne u Jordan, kao i susjedni Irak, gdje su američke snage bile meta napada militanata koje podržava Iran.

Ostale teme uključuju napore za oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma, uspavane izraelsko-palestinske mirovne pregovore i Abrahamove sporazume iz Trumpove ere u kojima je Izrael normalizovao odnose sa četiri arapske države.

Abdulahova lična posjeta Bidenu prva je posjeta nekog bliskoistočnog vođe otkako je američki predsjednik stupio na dužnost u januaru. Irački premijer Mustafa al-Kadimi treba da putuje u Bijelu kuću sljedeće nedelje, a Bidenova administracija planira posjetu novom izraelskom premijeru Naftaliju Benetu.

Prošle nedjelje jordanski bezbjednosni sud osudio je dvojicu bivših zvaničnika na 15 godina zatvora zbog navodne zavjere sa kraljevskim polubratom, princom Hamzahom, radi podsticanja nemira protiv monarha dok je tražio pomoć iz inostranstva.

Bivši zvaničnici uhapšeni su u aprilu, a Hamzah je stavljen u kućni pritvor, iako nikada nije optužen. Sva trojica su negirali optužbe na svoj račun.

U izvještaju su korištene neke informacije agencija AP i Reuters.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG