Linkovi

SAD izvršile udar projektilima na libijsku protuzračnu obranu


SAD izvršile udar projektilima na libijsku protuzračnu obranu

Ranije jučer su francuski borbeni zrakoplovi bombardirali libijske ciljeve, uništivši – prema izvješćima – četiri libijska tenka blizu glavnog uporišta pobunjenika, Bengazija

Sjedinjene Države su izvršile udare projektilima na libijsku protuzračnu obranu, pridruživši se tako naporima saveznika da ograniče napredovanje snaga libijskog čelnika Moamara Gadhafija i zaštite civile.

Dužnosnik Pentagona je objavio da je više od 110 projektila Tomahawk, lansiranih s američkih i britanskih brodova i podmornica u Sredozemnom moru, pogodilo ciljeve u Libiji. Pogođeno je više od 20 ciljeva koji su ocijenjeni izravnom opasnošću po koalicijske snage i libijske civile. Prema izjavi viceadmirala Billa Gortneya, niti jedan američki zrakoplov nije letio iznad Libije, niti se na kopnu ne nalaze američke snage.

Predsjednik Barack Obama, koji se nalazi u posjetu Brazilu, rekao je da libijski čelnik Moamar Gadafi nije Zapadu ostavio nikakav izbor osim vojne akcije.

Britanski premijer David Cameron izjavio je u Londonu da je akcija protiv Gadafija bila 'neophodna, zakonita i ispravna.'

Ranije jučer su francuski borbeni zrakoplovi bombardirali libijske ciljeve, počevši održavati zonu zabrane leta, proglašenu rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, u četvrtak. Francuski zrakoplovi su uništili – prema izvješćima – četiri libijska tenka blizu glavnog uporišta pobunjenika, Bengazija.

O akciji je bilo odlučeno na hitnom međunarodnom summitu o Libiji u Parizu. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy objavio je da su se predstavnici Ujedinjenih Naroda, Europske Unije, Arapske Lige i zapadnih sila složili oko uporabe svih neophodnih sredstava – uključujući i vojnu silu – u provedbi rezolucije Vijeća sigurnosti.

Američka državna tajnica Hillary Clinton, koja je prisustvovala summitu, branila je odluku svjetskih čelnika. Ona je rekla da, premda se iz Tripolija govorilo o prekidu vatre, stvarnost na terenu je pokazivala drugačiju sliku i svjetske sile su uvjerene da bi daljnje odlaganje akcije dovelo u opasnost još više libijskih civila. Gospođa Clinton je dodala da su francuski zrakoplovi već bili u zraku nad Libijom dok je još trajao sastanak čelnika.

XS
SM
MD
LG