Linkovi

SAD objavljuju deklasifikovani izvještaj o ubistvu novinara Jamala Khashoggija


Prijatelji ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija drže postere sa njegovim likom ispred saudijskog konzultata u Istanbulu, na drugu godišnjicu njegovog ubistva 2. oktobra 2020.

Američka administracija sprema se da objavi deklasifikovanu verziju obavještajnog izvještaja, u kome se zaključuje da je saudijski prijestolonasllednik princ Mohammed bin Salman odobrio ubistvo novinara Jamala Khashoggija 2018. godine, prema izjavama četvero upućenih američkih zvaničnika.

Zvaničnici kažu da se u izvještaju, koji je prije svega zasnovan na podacima CIA-e, ocjenjuje da je saudijski prijestolonasljednik odobrio i vjerovatno naručio ubistvo Khashoggija, koji je u kolumnama u Washington Postu kritikovao njegovu politiku.

Predsjednik Joe Biden, demokrata koji je naslijedio republikanca Donalda Trumpa prije pet nedelja, rekao je novinarima u srijedu da je pročitao izvještaj i da očekuje da će uskoro telefonom razgovarati sa saudijskim kraljem Salmanom. Kralj ima 85 godina a njegov 35-godišnji sin je de fakto vladar Saudijske Arabije.

Objavljivanje izvještaja je dio Bidenove politike redefinisanja odnosa sa Rijadom, nakon što je godinama Washington "gledao kroz prste" svom arapskom savezniku, velikom proizvođaču nafte, kada je riječ o stanju ljudskih prava i intervenciji u građanskom ratu u Jemenu.

Biden radi na tome da odnose sa Rijadom vrati u tradicionalne okvire nakon četiri godine bližih veza koje je negovao Trump.

Portparolka Bijele kuće Jen Psaki rekla je novinarima u srijedu da će Biden komunicirati samo sa saudijskim kraljem, a da će izvještaj o Khashoggiju, sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti, uskoro biti objavljen.

Dok je Biden u kontaktu samo sa kraljem, drugi u njegovoj administraciji razgovaraju sa saudijskim zvaničnicima na različitim nivoima.

"Bili smo u kontaktu sa saudijskim zvaničnicima na brojnim nivoima u prvim nedjeljama rada ove administracije", naveo je portparol State Departmenta Ned Price.

Pedeset-devetogodišnji Khashoggii, saudijski novinar i kolumnista Washington Posta, došao je u saudijski konzulat u Istanbulu, 2. oktobra 2018, gdje ga je sačekao tim operativaca povezanih sa saudjskim prijestolonasljednikom. Ubili su ga i raskomadali njegovo tijelo, a posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

Rijad je, na kraju, priznao da je Khashoggi ubijen u "odmetničkoj" operaciji izručenja koja se nije razvila kako je planirano, ali je demantovano da je prijestoljonaslednik imao ikakvu ulogu u toj operaciji. Petorici muškaraca izrečena je smrtna kazna zbog ubistva, ali su im kazne preinačene na 20 godina zatvora, nakon što su dobili oproštaj od Khashoggijeve porodice.

Istražiteljica Ujedinjenih nacija za ljudska prava Agnes Callamard​ je 2019. godine ​optužila Saudijsku Arabiju za "namjerno, planirano pogubljenje" Khashoggija i pozvala na dalju istragu.

“Postoji dovoljno vjerodostojnih dokaza u vezi sa odgovornošću princa prijestolonasljednika, koji zahtijevaju dalju istragu", izjavila je Callamard poslije šestomjesečne istrage.

Klasifikovana verzija izvještaja predata je članovima Kongresa krajem 2018. godine.

Međutim, Trumpova administracija je odbacila zahtjeve zakonodavaca i grupa za ljudska prava da objavi deklasifikovanu verziju, u pokušaju da očuva saradnju u vreme pojačanih tenzija sa regionalnim rivalom Rijada - Iranom, i da promoviše prodaju američkog oružja Saudijskoj Arabiji.

Bidenova nova direktorica nacionalnih obavještajnih službi Avril Haines potvrdila je na pretresu za potvrdu svoje nominacije, da će se povinovati odredbi iz zakona o odbrani iz 2019. godine, kojom se od Kancelarije direktora nacionalnih obavještajnih službi traži da, u roku od 30 dana, objavi deklasifikovani izvještaj o Khashoggijevom ubistvu.

Tokom predsjedničke kampanje 2020. Biden je obećao da će preispitati američko-saudijske odnose, djelimično i zbog Khashoggijevog ubistva. Od kako je stupio na dužnost, okončao je prodaju oružja koje bi Rijad mogao da iskoristi u Jemenu i imenovao specijalnog izaslanika da se uljuči i pojača diplomatske napore da se okonča surovi građanski rat u Jemenu.

XS
SM
MD
LG