Linkovi

SAD izvele nove udare na rakete Huta u Jemenu


Pristalice Huta prisustvuju protesnom skupu protiv vazdušnih udara predvođenih SAD-om na Jemen i podrške Palestincima u Pojasu Gaze, u Sani, Jemen, 9. februara 2024.
Pristalice Huta prisustvuju protesnom skupu protiv vazdušnih udara predvođenih SAD-om na Jemen i podrške Palestincima u Pojasu Gaze, u Sani, Jemen, 9. februara 2024.

Američka vojska saopštila je da je u srijedu izvela četiri vazdušna napada na protivbrodske krstareće rakete koje se nalaze u oblastima Jemena koje kontrolišu Huti.

Centralna komanda SAD (CENTCOM) saopštila je da je u udarima pogođen lanser raketa i sedam mobilnih krstarećih projektila koji su bili spremni za lansiranje prema Crvenom moru.

Američke snage su također oborile ofanzivni jednosmjerni dron ("dron -samoubicu"), saopštila je CENTCOM.

Udari su izvedeni kao odgovor na ono što je CENTCOM nazvala "neposrednom prijetnjom za trgovačke brodove i brodove američke mornarice u regionu".

Militanti Huti izveli su desetine napada od novembra, poremetivši ključnu rutu za transport preko Crvenog mora. Mnoge brodarske kompanije odlučile su da izbjegnu to područje, otiskujući se na mnogo duži i skuplji put slanjem brodova oko Rta dobre nade i gotovo cijelog afričkog kontinenta.

Udari u srijedu uslijedili su dan nakon što je Pentagon potvrdio da su Huti koje podržava Iran oborili dron MK-9 Riper kod obale Jemena.

Sjedinjene Države osudile su u srijedu napade Huti u Crvenom moru, rekavši da oni odlažu i povećavaju troškove za isporuku hrane i lijekova u dijelove sveta kojima je potrebna humanitarna pomoć.

"Suprotno onome što Huti mogu da tvrde, njihovi napadi ne pomažu Palestincima", rekao je portparol američkog State Departmenta Matthew Miller u saopštenju. "Njihovi postupci ne donose ni zalogaj pomoći ili hrane palestinskom narodu".

Huti su sapštili da djeluju solidarno sa Palestincima usred rata u Gazi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG