Linkovi

SAD: "Izuzetno uznemirujući" izvještaji o ubistvima u Maliju


Arhiv - Vojnici malijske vojske vide se tokom patrole u centru Malija, 28. februar 2020.
Arhiv - Vojnici malijske vojske vide se tokom patrole u centru Malija, 28. februar 2020.

Sjedinjene Države prate "izuzetno uznemirujuće izvještaje" o velikom broju ljudi ubijenih u jednom selu u centralnom Maliju, rekao je u nedjelju glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Vojska Malija saopštila je u subotu da je ubila više od 200 islamističkih militanata u posljednjem sukobu u posljednjih mjesec dana eskalacije nasilja.

Tenzije sa Zapadom su porasle od poteza vladajuće vojne hunte Malija da odgodi demokratske izbore u februaru, kao i zbog saradnje sa privatnim vojnim grupama koji pripadaju ruskoj Wagner grupi.

U saopćenju, Price je naveo da postoje oprečni izvještaji o tome ko je odgovoran za ubistva koja su se dogodila krajem marta u selu Moura, oko 400 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada Bamaka.

"Zabrinuti smo što mnogi izvještaji ukazuju na to da su počinioci bili neodgovorne snage iz Wagner grupe koju podržava Kremlj. Drugi izvještaji tvrde da su Oružane snage Malija (FAMa) gađale elemente poznatih nasilnih ekstremističkih grupa", rekao je on.

"Ovi suprotstavljeni izvještaji ilustriraju hitnu potrebu da tranzicione vlasti Malija daju nepristranim istražiteljima slobodan, neometan i siguran pristup području u kojem su se odvijali ovi tragični događaji."

Zvaničnici ruske ambasade u Washingtonu odbili su odmah komentirati izvještaje o umiješanosti Wagner grupe.

Evropska unija je uvela sankcije Wagner grupi, optužujući je za tajne operacije u ime Kremlja. Predsjednik Vladimir Putin rekao je da grupa ne predstavlja rusku državu, ali da privatni vojne grupe imaju pravo da rade bilo gdje u svijetu sve dok ne krše ruski zakon.

Ujedinjeni narodi su u više navrata optuživali malijske vojnike da su po kratkom postupku pogubili civile i osumnjičene militante tokom njihove decenijske borbe protiv grupa povezanih s Al-Kaidom i Islamskom državom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG