Linkovi

Biden upozorio Iran zbog Gaze, SAD razmatraju dodatnu pomoć Izraelu


Izraelci u Aškelonu bježe od raketa ispaljenih iz Pojasa Gaze (Foto: AP/Leo Correa)
Izraelci u Aškelonu bježe od raketa ispaljenih iz Pojasa Gaze (Foto: AP/Leo Correa)

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je ponovo upozorio Iran da se ne miješa u sukob Izraela sa Hamasom, dok rastu strahovi od šireg regionalnog konflikta.

Na sastanku sa liderima jevrejske zajednice u Americi u Bijeloj kući, predsjednik je rekao da bi raspoređivanje američkih vojnih brodova i aviona bliže Izraelu trebalo da bude signal Iranu "da paze šta rade".

Iran je vjerovatno znao da ekstremisti Hamasa planiraju "operacije protiv Izraela" ali prvobitni američki izvještaji pokazuju da su neki iranski lideri bili iznenađeni napadom bez presedana na Gazu, saopštili su američki izvori u srijedu.

Sjedinjene Države prate situaciju u Izraelu, rekao je u srijedu predsjednik Biden koji je ponovo razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Zbog ovog napada su na površinu isplivale bolne uspomene i ožiljici od antisemitizma i genocida protiv jevrejskog naroda. Nema opravdanja za terorizam, nema izgovora, i terorizam koji je bio ovdje na djelu je neprihvatljiv. Neprihvatljiv", rekao je Biden poslije razgovora.

Biden je obećao podršku američkom bliskoistočnom savezniku nakon što je u iznenadnom napadu Hamasa u subotu poginulo 1.200 ljudi, a više od 2.700 ranjeno. Napad je nazvao "činom čistog zla", u obraćanju u Bijeloj kući u utorak.

State Department je u srijedu saopštio da je broj potvrđenih američkih žrtava napada Hamasa porastao na 22. Dan ranije saopšteno je da je poginulo 14 Amerikanaca.

Iz Bijele kuće je saopšteno da se 17 Amerikanaca vodi kao nestalo, ali da se vjeruje da je veoma mali broj onih koje je Hamas zarobio.

"Trenutno, prema našim saznanjima ili kako vjerujemo, broj onih koji su taoci je veoma mali. Međutim, to bi moglo da se promijeni", rekao je novinarima portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi. Upozorio je međutim da bi mogao da poraste i broj američkih žrtava i taoca.

Kirbi je rekao i da Amerika učestvuje u razgovorima o organizovanju bezbjednog prolaza za civile iz Gaze, i da su Izrael i Egipat najznačajniji igrači u tim naporima.

Amerika šalje Izraelu i vojnu pomoć, a Biden je rekao da će od Kongresa tražiti da preduzme akciju. Bijela kuća, kako prenosi Reuters pozivajući se na neimenovani izvor, razmatra upućivanje zahtjeva Kongresu da odobri vojnu pomoć i Izraelu i Ukrajini.

Kablovska mreža NBC prenijela je da se Bijela kuća priprema da traži dodatni novac za te dvije zemlje, kao i za Tajvan i pograničnu bebjednost. Kirbi je rekao da se još utvrđuju parametri za zahtjev za dodatno finansiranje koji bi bio upućen Kongresu.

Američki državni sekretar Antony Blinken otputovao je u posjetu Izraelu, a uoči odlaska je poručio da su SAD odlučne da osiguraju da ta zemlja ima sve što joj je potrebno da bi se odbranila.

"Idem sa veoma jednostavnom i jasnom porukom...da su Sjedinjene Države uz Izrael", rekao je Blinken koji će se u sastati sa visokim izraelskim zvaničnicima.

Na pitanje da li će Vašington od Izraela tražiti da bude uzdržan u odgovoru na napad Hamasa, dok se priprema za kopnenu ofanzivu, Blinken je rekao da Izrael poštuje međunarodno pravo i da ulaže napore da izbjegne civilne žrtve.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG