Linkovi

Washington žali zbog žrtava; traži da Izrael poduzme 'punu i vjerodostojnu istragu'


Nakon akcije izraelskih komandosa, plovila su preusmjerena u Izrael. Ranjeni su smješteni u tamošnje bolnice. Za ostale je počeo postupak deportacije.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jučer je na izvanrednoj sjednici raspravljalo o akciji izraelskih komandosa protiv konvoja brodova koji su se zaputili u Gazu, a u kojoj je bilo osam poginulih te deseci ranjenih. Među ranjenima je i sedam izraelskih vojnika. Plovila su prenosila oko 10 tisuća tona raznovrsne robe namijenjene Pojasu Gaze, koji se već tri godine nalazi pod izraelskom blokadom.

Akcija izraelske vojske dogodila se u međunarodnim vodama, 60 kilometara od obale, i doživjela je gotovo trenutačnu međunarodnu osudu. Gotovo svi sudionici u raspri u Vijeću sigurnosti zatražili su trenutačni prekid izraelske blokade Gaze. Turski šef diplomacije izjavio je u Vijeću sigurnosti da je riječ o 'ubojstvu za koje je odgovorna jedna država'. On je dodao da je ovom akcijom Izrael izgubio legitimitet kao član međunarodne zajednice. Nakon sjednice koja je bila otvorena za javnost, članovi Vijeća sigurnosti povukli su se na vijećanje koje je trajalo kasno u noć.

Izraelski premijer Benyamin Netanyahu prekinuo je posjet Kanadi, odgodio dolazak u Washington planiran za danas, te se vratio u Izrael. Netanyahu je izrazio žaljenje zbog žrtava, no naglasio je da su izraelski komandosi postupali u samoobrani. Predsjednik Barack Obama je jučer telefonski razgovarao s izraelskim premijerom, s kojim se danas trebao sastati u Bijeloj kući. Američki je predsjednik rekao da duboko žali zbog ljudskih žrtava.

Glasnogovornik američke diplomacije P. J. Crowley izjavio je da Sjedinjene Države u ovom trenutku rade na prikupljanju informacija o ovom incidentu te da od Izraela očekuju da poduzme punu i vjerodostojnu istragu o njemu. Predstavnik Državnog tajništva je dodao da je Washington duboko zabrinut patnjama civilnog stanovništva u Gazi. Istragu je zatražila i Europska unija kao i Human Rights Watch.

Podsjetimo, Izrael je proteklih dana opetovano upozoravao organizatore konvoja da ne pokušavaju uploviti u pojas Gaze. Umjesto toga, ponudio je da se roba iskrca u izraelskoj luci Ashdod, da se tamo pregleda te da onda kopnenim putem bude odvezena u Gazu. Vođe nekih 700 pro-palestinskih aktivista koji su se nalazili u konvoju odbili su izraelska traženja.

Nakon akcije komandosa, plovila su preusmjerena u Izrael. Ranjeni su smješteni u tamošnje bolnice. Za ostale je počeo postupak deportacije. Turska, iz koje je većina uhićenih aktivista, povukla je svog veleposlanika iz Izraela. U znak prosvjeda, Ankara je odustala od planirane tri tursko-izraelske vojne vježbe.

Brojne vlade širom svijeta osudile su izraelsku akciju, a prosvjedi su održani u desecima zemalja, među njima i u Sjedinjenim Državama.

Organizatori konvoja tvrde da se u Gazu prenosila medicinska oprema i građevni materijal, no Izrael tvrdi da je pravi cilj ovog pothvata bio pomoći Hamasu – terorističkoj organizaciji koja je na vlasti u Gazi.

XS
SM
MD
LG