Linkovi

Susret Obame i Netanyahua završen bez zajedničke izjave


Geoffrey Wawro: "Ono što se može priželjkivati je da Washington izvrši pritisak na Izrael da konačno uđe u stvarne pregovore s Palestincima, gdje bi se onda riješilo pitanje granica i pitanje konačnog statusa Jeruzalema."

Sinoć je gost predsjednika Obame bio izraelski premijer Benyamin Netanyahu. Susret u Bijeloj kući bio je prilika – javlja Wall Street Journal – da se smire napetosti između Amerike i Izraela, do kojih je došlo prije dva tjedna, nakon što je Izrael najavio novu gradnju u arapskom dijelu Jeruzalema. I je li ta prilika sinoć bila iskorištena? Čini se da nije. List iz New Yorka to zaključuje na temelju jedne činjenice – nakon susreta Obame i Netanyahua nije izdano zajedničko priopćenje, a Bijela kuća nije željela da dvojica državnika nakon dvosatnog sastanka zajednički stanu pred novinare. Wall Street Journal po tome zaključuje da su napetosti na relaciji Washington-Jeruzalem i dalje aktualne.

List Los Angeles Times piše o događajima koji su prethodili susretu u Bijeloj kući. Kao i svake godine, izraelski je premijer u Washingtonu bio gost organizacije AIPAC, američke lobističke udruge koja u Washingtonu lobira u prilog Izraela. AIPAC je, inače, skloniji desničarskim izraelskim vladama nego tamošnjem lijevom-centru, piše list iz Californije. Benyamin Netanyahu je - uz buran aplauz okupljenih - tamo izjavio da njegova vlada Jeruzalem ne smatra 'naseljem na okupiranom teritoriju' već cijeli Jeruzalem smatra glavnim gradom Izraela. Los Angeles Times citira jednog izraelskog stručnjaka koji kaže da zbog ovakvog izraelskog stava između Washingtona i Jeruzalema postoji 'kriza povjerenja'.

I hoće li se Obamina administracija čvršće postaviti prema Izraelu? Vojni povjesničar Geoffrey Wawro sa Sveučilišta North Texas smatra da se to neće dogoditi. U članku objavljenom na Internet portalu Huffington Post, on piše da Obamina administracija ima pune ruke posla na domaćem planu i potrebna joj je pomoć Kongresa. A Kongres se, gledano u cjelini, ne želi konfrontirati s jakim pro-izraelskim lobijem, piše ovaj američki analitičar. Ono što se može priželjkivati je da Washington izvrši pritisak na Izrael da konačno uđe u stvarne pregovore s Palestincima, gdje bi se onda riješilo pitanje granica i pitanje konačnog statusa Jeruzalema.

XS
SM
MD
LG