Linkovi

SAD izdale prvi pasoš sa 'X' oznakom za rod


Sjedinjene Države najavile su u srijedu 27. oktobra prvi pasoš u kojem će se nalaziti oznaka “X” za rod, što predstavlja značajan korak za ljude koji se nalaze izvan muške ili ženske kategorije.

State Department saopštio je da su izdali prvi pasoš sa oznakom “X” za rod te će ovu opciju učiniti rutinski dostupnom do početka 2022. godine za pasoše i rodne listove Amerikancima u inostranstvu.

“Želim naglasiti, povodom izdavanja ovog pasoša, State Department je posvećen promociji slobode, dostojanstva i jednakosti svih ljudi, uključujući LGBTQI+ osobe”, rekao je glasnogovornik Ned Prince.

Američki državni sekretar Antony Blinken obećao je ranije da će se pozabaviti ovim pitanjem, ali je rekao da postoje tehnološke prepreke koje treba riješiti.

Pod Blinkenom, State Department je također dozvolio vlasnicima američkih pasoša da izaberu svoj rod u pasošima.

Ranije je Amerikancima bila potrebna doktorska potvrda ako su željeli u pasošima da označe rod drugačiji od onog koji je naveden u njihovim rodnim listovima ili drugim dokumentima.

Kampanja za ljudska prava, vodeća grupa za zagovaranje LGBTQ prava nazvala je novu politiku “historijskom”.

Najmanje 11 drugih država, među njima Njemačka, Kanada i Argentina već ima opciju “X” ili “drugo” u pasošima.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG