Linkovi

Trump dovodi u pitanje Bidenove debatne osobine


Predsjednik SAD razgovara sa novinarima pred polazak na put u Ohajo sklopu kampanje, na Južnom travnjaku, u Bijeloj kući, Washington, 21. septembra 2020.
Predsjednik SAD razgovara sa novinarima pred polazak na put u Ohajo sklopu kampanje, na Južnom travnjaku, u Bijeloj kući, Washington, 21. septembra 2020.

Predsjednik SAD Donald Trump rekao je u nedjelju da će zahtijevati da njegov demokratski izazivač na nacionalnim izborima 3. novembra, bivši potpredsednik Joe Biden, uradi test na prisustvo droge prije ili nakon njihove debate koja će se održati u utorak uveče, sugerišući tako da su njegove različite osobine u ranijim političkim debatama ove godine bile takve jer je bio drogiran.

Trumpove neosnovane optužbe, koje je iznosio tokom proteklih nedjelja, dolaze u trenutku dok on nastavlja da prati Bidena u nacionalnim anketama, kao što je to bio slučaj i proteklih mjeseci.

Trump se suočava sa mogućnošću da postane treći predsjednik SAD u posljednje četiri decenije koji je izgubio u trci reizbor za drugi četvorogodišnji mandat.

"Snažno ću zahtijevati test na drogu pospanog Džoa Bajdena prije ili poslije debate u utorak uveče", rekao je Trump na Tvitteru. "Prirodno, pristaću da uzmem i ja jedan. Njegovi debatni nastupi su, najblaže rečeno, NEPOGODNI. Samo su lijekovi mogli da izazovu ovo neslaganje???"

Bidenova kampanja još nije odgovorila na predsjednikov tvit, ali Biden je često osporavao Trumpove napade na njegovu mentalnu sposobnost.

"Gledajte me. Gospodine predsjedniče, gledajte me", rekao je Baien za Ej-bi-si njuz (ABC News) u intervjuu snimljenom 21. avgusta. "Šta kažemo, šta radimo, šta kontrolišemo, šta znamo, u kakvom smo obliku. Hajde", dodao je Biden i rekao da je zabrinutost zbog njegovog mentalnog stanja "legitimno pitanje" koje treba postaviti predsjedničkom kandidatu.

Biden je učestvovao u nizu debata sa drugim kandidatima za demokratsku predsjedničku nominaciju počevši od prošle godine i protežući se do 2020.

Ponekad bi loše prolazio u debatama sa 10 kandidata koji su bili postrojeni na govornici.

Ali, činilo se da se vratio sa snažnim osobinama u susretu jedan na jedan u martu protiv senatora Vermonta Bernieja Sandersa, posljednjeg Bajdenovog protivnika prije nego što je Sanders odustao od trke i Bajdenu ustupio kandidaturu za predsjednika Demokratske stranke.

Prošlog mjeseca, Trump je rekao, "Mislim, vidjeli ste neke od tih debata sa velikim brojem ljudi na sceni. Bio je - mislim, znao sam da kažem, 'Kako je moguće da on uopšte može da ide naprijed?'"

"Iskreno, njegov najbolji učinak bio je protiv Bernieja. Usput, tražićemo test za drogu, jer je njegov najbolji učinak bio protiv Bernieja."

"Nije da je bio Vinston Čerčil, jer nije bio", zaključio je Trump, "ali to je bila normalna, dosadna rasprava. Znate, nije se dogodilo ništa nevjerovatno. Ako se vratite i pogledate neke od tih brojnih debata, bio je tako loš. Nije bio ni koherentan. A protiv Bernija je bio".

74-godišnji Trump često je dovodio u pitanje mentalnu oštrinu 77-godišnjeg Bajdena.

Ali, Bajden se jednako često smijao Trumpovim optužbama, rekavši da će se u raspravi parirati Trumpu i više od toga.

U unaprijed snimljenom intervjuu emitovanom u nedjelju na CNN-u, Bajdenova supruga Džil Bajden je rekla: "Spreman je. Jedna od stvari zbog kojih sam uzbuđena je kada Amerikanci vide Džoa Bajdena tamo gore na toj sceni".

"Vidjeće kako izgleda predsjednik. Znate, neko ko je, kako kažem, smiren, postojan, snažan, izdržljiv."

Džil Bajden je rekla da postoji "nebo i zemlja između dva kandidata. Dakle, jedva čekam da američki narod vidi Džoa, da vidi tog državnika gore pred američkom javnošću".

Trump nije raspravljao sa političkim protivnikom od 2016.

Tri puta se suočio sa bivšom državnom sekretarkom Hilari Klinton prije nego što je pobijedio na izborima.

On i Bajden vodiće tri debate narednog mjeseca, počevši od 90-minutne sesije u utorak, koju će moderirati novinar Fox Newsa Kris Volis, u Klivlendu, Ohajo, na Srednjem zapadu SAD.

Volis je izabrao šest tema za diskusiju u segemtima od po 15 minuta: "Istorija Trimpa i Bidena", "Vrhovni sud" sa Trumpovom nominacijom konzervativne sudije Ejmi Kuni Baret za popunjavanje muesta upražnjenog smrću sudije Rut Bader Ginsberg, "COVID 19", "Ekonomija", "Integritet izbora" i "Rasa i nasilje u našim gradovima".

Teme odražavaju vijesti dana u Sjedinjenim Državama, iako kritičari kažu da Valisov opis rase i nasilja u SAD odražava Trumpovu tvrdnju da su proteste protiv policijskog zlostavljanja manjina posljednjih mjeseci vodili "nasilnici", izgrednici i anarhisti.

Demokrate koji podržavaju Bajdena kažu da bi umesto toga trebalo raspravljati o sistemskom rasizmu u SAD-u i nacionalnom obračunu zemlje zbog rasnih odnosa do kojih je došlo u prvi plan majskom smrću Afroamerikanca Džordža Flojda, tokom policijskog privođenja u Mineapokisu, Minesota, kao i smrću drugih crnaca koje je ubila policija.

Pet nedjelja uoči izbora, Bajden zadržava prednost od sedam procenata u odnosu na Trampa, prema kompilaciji anketa na veb stranici Real Clear Politics, iako je Bajdenovo vođstvo manje u državama koje predstavljaju glavno bojno polje na kom se vjerovatno određuje ukupan rezultat izbora.

Bajden ima 10 bodova prednosti među vjerovatnim glasačima, od 54 do 44 odsto, u novoj anketi Washington Posta i ABC Newsa (Ej-bi-si njuz) objavljenoj u nedelju, dok anketa New York Timesa i Siena koledža pokazuje Bajdenovo vođstvo od 49:41 odsto.

XS
SM
MD
LG