Linkovi

Florida: Bivši osuđenici ne mogu glasati dok ne izmire sva dugovanja


Bivši osuđenik Robert Ekford poslije registracije za glasanje u Orlandu, 2019.
Bivši osuđenik Robert Ekford poslije registracije za glasanje u Orlandu, 2019.

Bivši osuđenici na Floridi moraće da plate sve kazne i sudske troškove prije nego što ponovo dobiju pravo glasa, odlučio je federalni apelacioni sud, a ta odluka bi mogla da utiče i na ishod predsjedničkih izbora u novembru.

Federalni apelacioni sud je izmijenio presudu nižeg suda na Floridi kojom je osuđenicima dato pravo da glasaju bez obzira na to da li su izmirili finansijske obaveze, i time podržao stav republikanskog guvernera Rona Desantisa i republikanske skupštine na Floridi.

Stanovnici Floride su se 2018. glasanjem izjasnili da onima koji su odslužili zatvorsku kaznu treba dati da glasaju. Takozvanim Amandmanom 4 se glasanje trajno brani ubicama i silovateljima, a ostalima koji su odslužili zatvorsku kaznu, a procjenjuje se da ih ima oko 774 hiljade, dozvoljava se da glasaju.

Taj zakon su kasnije osporili delegati u državnoj skupštni i u centar spora stavili šta znači odsluženje kazne i odlučili da taj termin znači i da osuđenici treba da plate sve sudske troškove i kazne prije nego što im se odobri da glasaju.

Presuda federalnog apelacionog suda posebno pogađa pripadnike manjinskih zajedinca i siromašne u SAD.

Ova presuda je protivna bazičnom principu da Amerikanci ne treba da plate da bi glasali. Ne može se dovoljno naglasiti koliko je ova odluka opasna. To je uvreda za demokratiju. ​
advokatica Julie Ebenstein, Američka unije građanskih sloboda / ACLU

Ipak, federalni apelacioni sud je u obrazloženju presude na 200 strana tvrdio da pravo glasa u skladu sa Amandmanom 4 nije ugroženo jer države imaju ustavna ovlaštenja da postavljaju određene uslove za glasanje.

Šest sudija glasalo je za ovakvu odluku, a četvoro je bilo protiv i njihovo mišljenje je da bivši osuđenici često i nemaju informacije šta sve treba da plate i da država mora da napravi sistem koji će im dati te informacije.

Koalicija za povratak biračkog prava na Floridi sakupila je više od 4 miliona dolara da plati kazne bivšim osuđenicima, a među donatorima je i košarkaš Michael Jordan, kao i organizacija za promociju crnačkih prava u kojoj su košarkaš Lebron James i komičar Kevin Hart.

Ipak, procjenjuje se da su ukupni troškovi bivših osuđenika oko 3 milijarde dolara.

Presuda federalnog apelacionog suda mogla bi da utiče na ishod izbora 2020. Florida se smatra državom koju aktuelni predsednik Donald Trump mora da osvoji kako bi bio ponovo izabran, a poznata je po inače tijesnim rezultatima. Na glasove bivših osuđenika računale su uglavnom demokrate.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG