Linkovi

Kako će izgledati prva debata između Bidena i Trumpa?


Bivši predsjednik SAD Donald Trump i aktuelni Joe Biden (Foto: AP/Patrick Semansky)
Bivši predsjednik SAD Donald Trump i aktuelni Joe Biden (Foto: AP/Patrick Semansky)

Prva predsjednička debata između predsjednika Joe Bidena i njegovog prethodnika Donalda Trumpa biće održana 27. juna u Atlanti, u Džordžiji, uz nova pravila.

Kablovska TV mreža CNN, na kojoj će biti prenošena prva debata, saopštila je da izborni štabovi kandidata pristali na nova pravila, koja obuhvataju i gašenje mikrofona.

Moderatori će biti voditelji CNN-a Jake Tapper i Dana Bash, a prenos bi trebalo da traje sat i po, uz dvije pauze za reklame.

Pauza za reklame nije bilo kada je, tokom protekle tri decenija, za TV sučeljavanja bila zadužena Komisija za predsjedničke debate. To više nije slučaj.

Prvi put od 1976. godine, u studiju neće biti publike.

Detalji novih pravila

Oba kandidata pristala su da im se mikrofoni ugase kada nije njihov red da govore, čime se umanjuje mogućnost upadanja u riječ. Tokom debata uoči predsjedničkih izbora 2020. godine, Trump i Biden su više puta prekidali jedan drugog.

Po ugledu na prethodne godine, moderatori će "koristiti sva sredstva na raspolaganju da vode računa o vremenu i osiguraju civilizovanu raspravu", saopštio je CNN.

Za razliku od prethodnih godina, kandidati neće imati uvodna izlaganja. Imaće dva minuta da odgovore na pitanje, sa replikama od jednog minuta i odgovorima na replike. Moderatori će takođe imati diskreciono pravo da odobre dodatni minut. Na kraju debate, kandidati će imati dva minuta za završne argumente.

Prema CNN-u, bacanjem novčića biće određene pozicije kandidata na podijumu. Neće moći da donose unaprijed napisane bilješke, već će im biti dat papir, olovka i voda. Predstavnicima izbornih štabova neće biti dozvoljeno da razgovaraju sa svojim kandidatima do kraja debate.

Datum ovogodišnje debate je najraniji u američkoj istoriji, sa kandidatima koji još nisu formalno prihvatili nominacije svojih stranaka. I Biden i Trump će to uraditi na stranačkim konvencijama.

Republikanska konvencija je narednog mjeseca u Milvokiju, u Viskonsinu, a demokratska u avgustu u Čikagu, u državi Ilinois.

Planirana je još jedna debata, 10 septembra, a domaćin će biti televizijska mreža ABC News.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG