Linkovi

Amerikanci bijesni na 'političku elitu'; republikanci očekuju izbornu pobjedu u studenom


David Hawkings: "Prvi kongresni izbori nakon predsjedničkih izbora obično su referendum o predsjedniku države. Kako ne mogu glasati za ili protiv njega, građani na izborima za svog zastupnika u Kongresu u stvari izražavaju svoje raspoloženje o predsjedniku države."

Republikanska stranka, koja je u oporbi, nada se da će na kongresnim izborima u studenom demokratima 'preoteti' dosta mjesta u Zastupničkom domu i Senatu. Međutim, teško je prognozirati razmjere republikanske izborne pobjede. Hoće li to biti tek nekoliko mjesta, ili će pak republikanci osvojiti većinu u jednom ili čak možda i oba doma Kongresa? Ovo je pitanje analitičarima američke političke scene postavio Jim Malone.

Ankete pokazuju da su Amerikanci prilično srditi na političare. Oporbeni republikanci smatraju da im upravo takvo raspoloženje pogoduje, te se nadaju da će pobijediti na jesenskim izborima za cijeli saziv Zastupničkog doma i trećinu Senata.

"Širom Amerike, građani glasno prosvjeduju. Na žalost, očito je da ih demokrati ne slušaju. Pogledajte samo visoke poreze, državnu rastrošnost i našu zaduženost… To je zato što Washington ne postupa u korist građana, već jedino u vlastitu korist“ - tako je situaciju nedavno ocijenio čelnik republikanaca u Zastupničkom domu John Boehner.

Optimizam republikanaca osnažuju i ankete koje pokazuju da Kongres nikad nije bio tako nepopularan kao danas, a niti popularnost predsjednika države, demokrata Baracka Obame, nije na najvišem nivou – podržava ga tek negdje oko polovica javnosti. Republikancima pogoduju i dugoročni trendovi. Vladajuća stranka u sredini predsjednikova mandata obično gubi na kongresnim izborima – kaže David Hawkings iz tjednika Congressional Quarterly: "Prvi kongresni izbori nakon predsjedničkih izbora obično su referendum o predsjedniku države, dvije godine nakon njegova ulaska u Bijelu kuću. Kako ne mogu glasati za ili protiv njega, oni na izborima za svog zastupnika u Kongresu u stvari izražavaju svoje raspoloženje o predsjedniku države“.

Ankete pokazuju da Amerikance brine rastrošnost savezne vlade i rastući nacionalni dug. To je pogodovalo i konzervativnom pokretu Tea Party, koji je blizak republikancima, pogotovo u njihovoj izbornoj bazi. Demokrati su svjesni da će ova godina za njih biti teška, no nadaju se da će im u sljedećih pet mjeseci uspjeti smanjiti republikanske uspjehe na glasalištima.

Čelnik Nacionalnog odbora Demokratske stranke Tim Kaine posebno naglašava ulogu predsjednika Obame koji će morati uvjeriti javnost da je njegova administracija uspješna, pogotovo na području ekonomije i zdravstva: "Bez obzira na otpor republikanaca, predsjedniku i demokratima u Kongresu pošlo je za rukom da obnove gospodarski rast, postave temelje za dugoročni ekonomski oporavak te ljudima pruže veće šanse za uspjeh. Međutim, ostalo je još puno posla i predsjednik ga ne može sam obaviti“.

Iako je reforma zdravstva u Kongresu izglasana, ona je još uvijek vrlo kontroverzna – kaže Richard Wolffe, analitičar televizijske mreže MSNBC: "Živimo u čudnim vremenima. Ljudi su srditi na sve institucije sistema, bilo da je riječ o Wall Streetu ili političkim strankama, ili Washingtonu uopće. Građani su vrlo frustrirani i ne sviđa im se nitko tko je član establishmenta“.

David Hawkings očekuje intenzivnu izbornu kampanju u kojoj će republikanci imati znatnu prednost. 'Demokrati će izgubiti mjesta u Kongresu, pitanje je jedino – koliko' – kaže Hawkings. Republikanska stranka je većinu u Kongresu izgubila 2006. godine. Za većinu u Zastupničkom domu, koji ima 435 mjesta, republikanci bi u studenom morali osvojiti 40 mjesta. U Senatu – deset.

XS
SM
MD
LG