Linkovi

Neke američke države se spremaju za potencijalno nasilje poslije izbora


Glasači u Indijani čekaju na red, 7. oktobar 2020.
Glasači u Indijani čekaju na red, 7. oktobar 2020.

Nadležni za obezbjeđivanje predsjedničkih izbora u Americi 3. novembra ovih dana preduzimaju i dodatne mjere, jer su posllije izbora mogući ne samo cyber napadi, već i nasilje. 

Upozorenja stižu od zvaničnika saveznih država koji tvrde da bi strana kampanja širenja dezinformacija mogla da uzrokuje niz problema, od manjih do ozbiljnijih nemira.

"Rezultati izbora, brojanje glasova i ponovno brojanje može da uzrokuje proteste, a ponegdje i pokušaje da se zauzmu biračka mjesta", kazali su u Odjeljenju za unutrašnju bezbjednost u Nju Džerziju. "Građanski nemiri bi mogli da rezultiraju u neredima, nasilju i žrtvama, a u kombinaciji sa izbornom nesigurnošću, mogli bi da uzrokouju sukobe različitih grupa demonstranata koji osporavaju rezultate izbora".

Znaci upozorenja

Takva upozorenja se ne uzimaju olako, s obzirom na to da je FBI otkrio da grupa muškaraca pravi plan otmice guvernerke Mičigena Grečen Vitmer.

Zvaničnici u Mičigenu kažu da će preduzeti dodatne mjere opreza u narednim danima, pred izbore.

Planirano je i kidnapovanje demokratskog guvernera Virdžinije Ralfa Nortama.

Takođe, pojavio se snimak protesta održanog krajem septembra, ispred glasačkog mjesta u predgrađu Vašingtona, Ferfaksu u Virdžiniji.

Snimak prikazuje pristalice Donalda Trumpa kako se približavaju biračkom mjestu sa zastavama i transparentima za reizbor Trumpa.

Policijski izvještaji su pokazali da Trumpove pristalice nisu blokirale prilaz biračkom mjestu, ali su građani rekli policiji da su se osjećali zastrašeno.

Pripreme za potencijalno nasilje oko izbora

Zvaničnici zaduženi za izbore brinu da ovi neće proći mirno.

"To je nešto oko čega brinemo", kazao je Majkl Mur, zadužen za bezbjednost informacija u okrugu Marikopa u Arizoni. "Javite se policiji u svom gradu, pitajte da li imaju plan za dan izbora? Da li imate listu kontakata koje zovete u hitnim slučajevima, da li vam je bilo ko iz policije na brzom biranju na telefonu kako bi na prijetnje odgovorii u najkraćem roku?"

Policija u Ferfaksu se nije oglasila u vezi sa incidentom, ali je rekla da sarađuje sa policijom u Vašingtonu koja planira da pojača patrole oko glasačkih mjesta na dan izbora.

Ipak, nije riječ samo o danu izbora 3.novembru. Zvaničnici u Nju Džerziju upozoravaju da se šanse da nešto krene naopako povećavaju kako se bude prolongiralo proglašenje konačnih rezultata.

U jednom takvom scenariju, prema kojem bi se na rezutate čekalo mjesecima, bezbjednosna procjena kaže da bi neke države mogle da budu destinacija za "različite grupe koje žele nasilne proteste, koji mogu da rezultiraju ozbiljnim i smrtonosnim sukobima demonstranata i intervencijom policije".

Zvaničnici poručuju da neće biti nespremni, ali se postavlja pitanje da li su državni i lokalni, pa i federalni zvaničnici dobro promislili o potencijalnom nasilju oko izbora.

Proteklih godina, fokus je bio na virtuelnim prijetnjama i stranom uticaju, a ovoga puta se ne govori mnogo javno o potencijalnom nasilju.

"Teško je reći", rekao je direktor FBI Kristofer Vrej. "U toku je širenje nemira i sukoba po zemlji, a to može da dovede do nasilja i kriminalne aktivnosti", rekao je Vrej komentarišući proteste u određenim gradovima u SAD.

Zvaničnik FBI je rekao za Glas Amerike da će pripreme za izbore uzeti u obzir trenutnu situaciju u zemlji i da su "ekstenzivne".

Šta rade FBI i Nacionalna garda?

FBI sarađuje sa mnogim saveznim državama na sprječavanju eventualnog nasilja - u Luizijani, Nju Meksiku, Ohaju, Nju Džerziju.

Ako savezne države sa svojim resursima ne uspiju da se izbore sa nasilljem, mogu da pozovu u pomoć Nacionalnu gardu. U nekim državama, poput Nju Džerzija, Nacionalna garda je već na terenu i radi na obezbjeđivanju brojanja glasova.

Neki stručnjaci, međutim, kažu da dodatne snage bezbjednosti neće biti dovoljne.

Potrebno je postaviti i kamere na biračkim mjestima i potencijalnim mjestima protesta, kaže bivši vojni obavještajac Kej Kembel

"Hi-tech kamere i senzori mogu da odvrate one koji planiraju da izazovu nasilje", kaže Kembel i dodaje da će legalni nadzor i obavještajni podaci biti najvažnije sredstvo za obezbjeđivanje sigurnosti nakon izbora.

Uz bezbjednosne pripreme, zvaničnici kažu da je važno i javnost pravovremeno obavijestiti o rezultatima, koji će sigurno kasniti zbog glasova pristiglih poštom.

XS
SM
MD
LG