Linkovi

FBI: Militantne grupe razmatrale otmicu guvernera Virdžinije


Guverner Virdžinije, demokrata Ralf Nortam
Guverner Virdžinije, demokrata Ralf Nortam

Pojedini optuženi za planiranje otmice guvernerke Mičigena Grečen Vitmer takođe su razgovarali o tome da li da je upucaju i razmatrali otmicu guvernera Virdžinije Ralfa Nortama, posvjedočio je u petak agent FBI-aja. 

Trinaest osoba, među kojima i sedmoro povezano sa jednom militantnom antivladinom grupom, uhapšeno je prošle nedjelje i optuženo za planiranje otmice demokratske guvernerke Vitmer, koju su predsjednik Donald Trump i desničarski ekstremisti kritikovali zbog odgovora na pandemiju koronavirusa.

Specijalni agent FBI-ja Ričard Tresk svjedočio je na pretresu u sudu u Mičigenu, na kojem bi trebalo da bude donesena odluka o tome da li bi petorici optuženih trebalo odobriti zahtjev da budu pušteni na slobodu uz kauciju.

Tokom sastanka u junu u Dablinu, u Ohaju, neki od osumnjičenih su razgovarali o otmici Nortama koji je, kao i Vitmer, uveo restriktivne mjere za suzbijanje koronavirusa, kojima se grupa protivila, naveo je Tresk.

"Na sastanku su razgovarali o mogućim metama, o otmici aktuelnog guvernera, a naročito o guvernerima Mičigena i Virdžinije zbog njihovih uredbi o restriktivnim mjerama", rekao je Tresk koji je svjedočenje zasnovao na dokazima koje su obezbijedili doušnici, uključujući i šifrovanu komunikaciju među članovima grupe.

Prema porukama, u koje je FBI imao uvid, jedan od osumnjičenih je predložio da ode do kuće u kojoj Vitmer živi i "upuca je", moguće maskiran kao dostavljač pice, naveo je agenti FBI.

Optuženi, koji su u utorak izvedeni pred sud, su među šest osoba suočenih sa federalnim optužbama za otmicu koji bi mogli da budu osuđeni na doživotnu kaznu zatvora ako budu proglašeni krivim.

Sedmoro preostalih optuženih, koji su povezani sa militantnom grupom "Wolverine Watchmen" optuženo je za kršenje državnih zakona protiv terorizma i kovanje zavjere za kidnapovanje guvernerke.

Tresk je rekao da su osumnjičeni planirali određenu akciju prije izbora, dok je jedan predložio da se guvernerki sudi zbog izdaje.

Mičigen je jedna od saveznih država koje bi mogle da odluče pobjednika na novembarskim izborima.

Interne bilješke američkih bezbjednosnih službi su u poslednjim mjesecima pokazale su da domaći ekstremisti mogu biti prijetnja političarima koji se kandiduju na predstojećim predsjedničkim i kongresnim izborima.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG