Linkovi

Američki naučnici uspješno ponovili proces fuzijskog paljenja


Modul pretpojačala National Ignition Facility-a povećava energiju lasera dok putuje do ciljne komore na fotografiji u Nacionalnoj laboratoriji Lawrence Livermore.
Modul pretpojačala National Ignition Facility-a povećava energiju lasera dok putuje do ciljne komore na fotografiji u Nacionalnoj laboratoriji Lawrence Livermore.

Američki naučnici postigli su neto energetski dobitak u reakciji fuzije po drugi put od decembra, saopštila je u nedjelju Nacionalna laboratorija Lawrence Livermore.

Naučnici iz laboratorije sa sjedištem u Kaliforniji ponovili su proboj fuzionog paljenja u eksperimentu u Nacionalnom postrojenju za paljenje (NIF) 30. jula koji je proizveo veći energetski prinos nego u decembru, rekao je glasnogovornik Lawrence Livermorea.

Konačni rezultati se još analiziraju, dodao je portparol.

Lawrence Livermore je 5. decembra 2022. postigao neto energetski dobitak u eksperimentu fuzije koristeći lasere. Naučnici su fokusirali laser na cilj goriva kako bi spojili dva laka atoma u jedan teži, oslobađajući energiju.

Taj eksperiment je nakratko postigao ono što je poznato kao fuziono paljenje generisanjem 3,15 megadžula izlazne energije nakon što je laser isporučio 2,05 megadžula do cilja, saopštilo je Ministarstvo energetike.

Drugim riječima, proizveo je više energije iz fuzije nego laserske energije koja se koristi za njegovo pokretanje, kažu iz odjela.

Ministarstvo energetike je to nazvalo "velikim naučnim otkrićem u nastajanju decenijama koje će utrti put napretku u nacionalnoj odbrani i budućnosti čiste energije".

Naučnici već oko jedan vijek znaju da fuzija pokreće Sunce i decenijama su se bavili razvojem fuzije na Zemlji. Takav proboj bi jednog dana mogao pomoći u suzbijanju klimatskih promjena ako kompanije mogu povećati tehnologiju na komercijalni nivo u narednim decenijama.

XS
SM
MD
LG