Linkovi

SAD istražuje tko je dostavio povjerljive dokumente o ratu u Afganistanu


Glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell izjavio je da će oružane snage učiniti sve što je neophodno kako bi se otkrilo tko je odgovoran

Sjedinjene Države su priopćile da pokreću istragu kako bi se utvrdilo tko je organizaciji WikiLeaks.org dostavio desetine tisuća povjerljivih dokumenata o proteklih šest godina rata u Afganistanu. Glasnogovornik Ministarstva obrane Geoff Morrell izjavio je da će oružane snage učiniti sve što je neophodno kako bi se otkrilo tko je odgovoran.

Jedan drugi vojni dužnosnik izjavio je da će oružanim snagama trebati “dani, a možda i tjedni” da bi se procijenilo na koji bi se način 76 tisuća vojnih dokumenata o ratu u Afganistanu moglo odraziti na živote američkih vojnika i koalicijskih partnera. WikiLeaks je objavio da posjeduje više od 91 tisuću povjerljivih vladinih dokumenata koji uključuju pojedinosti o stradavanju afganistanskih civila od strane stranih snaga tijekom njihovih akcija protiv pobunjeničkih meta. Utemeljitelj WikiLeaksa, Julian Assange, u Londonu je izrazio vjerovanje da dokumenti sadrže dokaze o ratnim zločinima te da je odluka o tome na sudovima.

U dokumentima se također tvrdi da pakistanska obavještajna služba pomaže pobunjenike u Afganistanu. Pakistanska vlada odbacuje takve navode, a glasnogovornik afganistanskog predsjednika Hamida Karzaia rekao je da je afganistanska vlada “šokirana” curenjem dokumenata no inzistira da u njima nema ništa novoga.

XS
SM
MD
LG