Linkovi

SAD: Iranci pomagali Rusima da napadnu Ukrajinu dronovima


Vatrogasci gase požar u zgradi u Kijevu poslije ruskog napada bespilotnim letelicama (Foto: AP/Roman Hrytsyna)
Vatrogasci gase požar u zgradi u Kijevu poslije ruskog napada bespilotnim letelicama (Foto: AP/Roman Hrytsyna)

Sjedinjene Države saopštile su u četvrtak da vjeruju da su iranske vojne snage pomagale ruskim vojnicima da koriste iranske dronove za napade na Ukrajinu. Zapadne zemlje su zbog toga uvele sankcije Teheranu.

Dronovi su upotrijebljeni u ruskim napadima u kojima su uništene ukrajinske elektrane i druga infrastruktura.

"Rusko vojno osoblje na Krimu upravljalo je iranskim bespilotnim letjelicama i koristilo ih za napade širom Ukrajine, uključujući i na Kijev. Procjenjujemo da je iransko vojno osoblje bilo na Krimu da pomogne Rusiji u tim operacijama", rekao je na konferenciji za novinare portparol State Departmenta Ned Price.

Ruska ministarstva odbrane i spoljnih poslova nisu odgovorili na zahtjev agencije Reuters za komentar. Teheran je demantovao da su dronovi iranske proizvodnje.

Evropska unija usaglasila je nove mjere protiv Irana zato što je Rusiju snabdijevao dronovima, dok je Britanija uvela sankcije iranskim visokim vojnim zvaničnicima i kompaniji za koju se navodi da je povezana sa isporukama iranskih bespilotnih letjelica Moskvi. Nove sankcije protiv Teherana razmatra i Washington.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG