Linkovi

Blinken razgovarao sa iransko-američkom novinarkom Glasa Amerike, metom planirane otmice


Arhiva: Američka novinarka iranskog porijekla Masih Alinežad pokazuje automobil FBI-a ispred njenog ulaza, poslat da je štiti.
Arhiva: Američka novinarka iranskog porijekla Masih Alinežad pokazuje automobil FBI-a ispred njenog ulaza, poslat da je štiti.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je jedna iransko-američka novinarka, čiji je razlog bio ono što je Ministarstvo pravde nazvalo iranskom zavjerom kako bi bila oteta, "pokazala ogromnu hrabrost".

Blinken je u ponedjeljak tvitovao da je imao "dobar razgovor" sa Masihom Alinežad, TV voditeljkom servisa Glasa Amerike na persijkom jeziku i otvorenom kritičarkom iranske vlade.

"Potvrdio sam da će SAD uvijek podržavati neophodan rad nezavisnih novinara širom svijeta", objavio je Blinken. "Nećemo tolerisati napore da budu zastrašeni ili da se utišaju njihovi glasovi".

Alinežad je rekla da su ona i Blinken razgovarali 15 minuta i da je najviši američki diplomata rekao da je ideja da će je Iran oteti sa američkog tla "posebno oštra".

"Sekretar Blinken rekao je da Bidenova administracija prijetnje Islamske Republike shvata vrlo, vrlo ozbiljno i da je bila svjesna kako teheranski režim cilja neistomišljenike u SAD i Evropi", tvitovala je Alinežad. "Uvjerio me je da će SAD smatrati režim odgovornim za ovu zavjeru".

Prošle nedjelje je američki Sekretarijat za pravosuđe saopštio je da je Federalni sud u New Yorku otpečatio optužnicu kojom se pet iranskih državljana tereti za umiješanost u navodnu zavjeru za otmicu "bruklinskog novinara, autora i aktiviste za ljudska prava zbog mobilizacije javnog mnijenja u Iranu i širom svijeta da dovede o promjenama zakona i prakse (iranskog) režima". U saopštenju Sekretarijata za pravosuđe nije naveden cilj šeme.

Alinežad, koja živi u gradskoj četvrti Brooklin u New Yorku, kasnije je na svojim nalozima na društvenim mrežama potvrdila da je ona ta ciljana osoba.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Said Katibzadeh odbacio je američke navode, rekavši da je u komentarima objavljenim u iranskim državnim medijima to "neutemeljena i smiješna optužba koja nije vrijedna odgovora".

Alinežad je radila kao novinarka u Iranu 2000-ih, pišući članke i iznoseći loše vladanje i korupciju sve dok joj vlasti nisu ukinule novinarsku legitimaciju i zaprijetile hapšenjem. Iz domovine je pobjegla 2009. godine, prvo u Britaniju, prije nego što se nastanila u New Yorku 2014. godine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG