Linkovi

Pentagon: Iranski helikopter letio na "nesigurnoj udaljenosti" od američkog broda


Arhiv - Helikopter iranske mornarice slijeće na logističko plovilo Makran tokom vojne vježbe, na fotografiji napravljenoj od snimka iranske vojske, u Omanskom zalivu.
Arhiv - Helikopter iranske mornarice slijeće na logističko plovilo Makran tokom vojne vježbe, na fotografiji napravljenoj od snimka iranske vojske, u Omanskom zalivu.

Helikopter iranske mornarice letio je na 23 metra od amfibijskog jurišnog broda američke mornarice dok je plovio Omanskim zalivom prošle nedjelje, navodi Pentagon.

Sekretar za štampu Pentagona John Kirby rekao je novinarima u ponedjeljak da je helikopter "funkcionisao na nesiguran i neprofesionalan način" leteći na samo 3 metra od površine mora i da je tri puta obišao USS Essex.

"Kada imate drugu oružanu snagu, u ovom slučaju iransku mornaricu, koja leti ovako, definitivno rizikujete da dođe do neke vrste eskalacije i pogrešne procjene", rekao je Kirby.

Odgovarajući na njegove komentare, IRNA, zvanična novinska agencija Irana, optužila je portparola Pentagona da pokušava da "opravda ilegalno vojno prisustvo SAD-a u regionu".

Zvaničnik američke odbrane rekao je za Glas Amerike da se incident dogodio 11. novembra. Čini se da video koji kruži iranskim kanalima po Telegramu prikazuje oko 45 sekundi susreta iz perspektive pilotske kabine iranskog helikoptera.

Incident se dogodio samo nedjelju dana nakon što je nekoliko dronova, za koje se navodi da su iranski, letjelo u "nesigurnoj interakciji" sa USS Essexom u Ormuskom moreuzu.

Američki zvaničnik, koji je govorio za Glas Amerike pod uslovom anonimnosti, jer nije ovlašten da govori o situaciji, rekao je da su dronovi letjeli u krugu od oko 1.500 metara od amfibijskog jurišnog broda američke mornarice 2. novembra.

Do toga dolazi i nakon što je iranski Korpus iranske revolucionarne garde ustvrdio da je osujetio pokušaj Sjedinjenih Država da zadrže tanker koji je prevozio naftu Islamske Republike u Omanskom moru, što je tvrdnja koju je Pentagon nazvao "apsolutno, potpuno lažnom i neistinitom".

Ranije ovog mjeseca, Kirby je rekao da su zapravo iranske snage ilegalno zaplijenile i ukrcale se na trgovački brod krajem oktobra u Omanskom moru.

Tenzije između Teherana i Washingtona su visoke usred zaustavljenih pregovora o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015. Sporazum je ukinuo globalne sankcije u zamenu za Teheran da smanji svoj program obogaćivanja uranijuma.

Bivši predsjednik Donald Trump povukao je Sjedinjene Države iz sporazuma 2018. godine i ponovo uveo američke sankcije Iranu. Teheran je tada prekršio ograničenja za obogaćivanje uranijuma koja su utvrđena sporazumom.

XS
SM
MD
LG