Linkovi

Hillary Clinton: 'Iranski nuklearni program doveo je u opasnost čitav svijet'


Govoreći na skupu UN-a o sprečavanju širenja nuklearnog naoružanja, državna se tajnica založila za automatsko kažnjavanje u slučaju kršenja međunarodnih sporazuma o ovoj problematici, umjesto sadašnje prakse da su sankcije predmet diplomatskih pregovora

Američka državna tajnica Hillary Clinton je u govoru u Ujedinjenim narodima oštro osudila politiku Irana, rekavši da je vlada te zemlje spremna na bilo što kako bi skrenula pažnju međunarodne zajednice od svog nuklearnog programa, koji je – rekla je šefica američke diplomacije – 'u opasnost doveo cijeli svijet'.

Govoreći na skupu UN-a o sprečavanju širenja nuklearnog naoružanja, gospođa Clinton se založila za automatsko kažnjavanje u slučaju kršenja međunarodnih sporazuma o ovoj problematici, umjesto sadašnje prakse kada su sankcije predmet diplomatskih pregovora. Državna je tajnica također kritizirala jučerašnji govor iranskog predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada u Ujedinjenim narodima u kojem su iznesene – kako je rekla gospođa Clinton – 'već izlizane, lažne i često bizarne optužbe' na račun Amerike i drugih zemalja.

Čelnica diplomacije Sjedinjenih Država govorila je na East Riveru nakon iranskog predsjednika koji je – u svom izlaganju – optužio Ameriku da atomskim oružjem prijeti drugim zemljama, uključujući i njegovoj, a sve – rekao je iranski vođa - pod izlikom sprečavanja širenja atomskog oružja. Predsjednik Ahmedinedžad je izjavio da je američka proizvodnja nuklearnog naoružanja 'ohrabrila i druge zemlje da ga počnu proizvoditi.'

Na početku govora iranskog predsjednika, iz dvorane su izašli izaslanici Sjedinjenih Država, Britanije i Francuske. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izjavio je da Teheran mora jasnije odgovoriti na međunarodnu zabrinutost u vezi njegova nuklearna projekta. Za sastanka s Ahmedinedžadom, Ban Ki-moon se založio za to da Teheran to što brže učini, kako bi povratio povjerenje međunarodne zajednice.

******

Sjedinjene su Države jučer po prvi put objavile veličinu svog nuklearnog arsenala. Pentagon je objavio da Amerika posjeduje 5113 nuklearnih bojevih glava. Arsenal je za 84 posto manji nego 1967. godine, kada su Sjedinjene Države – u jeku hladnog rata – imale više od 31 tisuću bojevih glava. Ovi podaci također pokazuju da je američki nuklearni arsenal u posljednjih dvadeset godina – od pada Berlinskog zida - smanjen za 75 posto.

Objavljivanje veličine američkog nuklearnog arsenala najavila je državna tajnica Clinton, u govoru u Ujedinjenim narodima, na skupu o sprečavanju širenja nuklearnog naoružanja. Gospođa Clinton je rekla da će Amerika nastaviti sa smanjivanjem vlastitih nuklearnih zaliha a vlastiti će nuklearni program učiniti transparentnijim.

XS
SM
MD
LG