Linkovi

Predsjednik Obama očekuje oštrije sankcije protiv Irana u roku od 'nekoliko tjedana'


Govoreći na tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući, s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, američki je predsjednik rekao da među američkim partnerima 'još uvijek postoji potreba za jednoglasnim stavom u vezi sankcija protiv Irana'.

Predsjednik Barack Obama izjavio je da očekuje da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda izglasa novi krug sankcija protiv Teherana u roku od sljedećih nekoliko tjedana, jer – kako se izrazio – 'Teheran se i dalje opire međunarodnim zahtjevima da okonča svoj nuklearni program'.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući, s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, američki je predsjednik rekao da među američkim partnerima 'još uvijek postoji potreba za jednoglasnim stavom u vezi sankcija protiv Irana'. No, situacija za to je mnogo povoljnija danas nego prije godinu dana – dodao je predsjednik Obama.

Francuski predsjednik Sarkozy je rekao da Iran ne može nastaviti 'svoju ludu trku' da se domogne nuklearnog oružja. On je dodao da iranski narod zaslužuje mnogo više nego što mu nudi sadašnje političko čelništvo u Teheranu.

Predsjednici Obama i Sarkozy također su razgovarali o situaciji u Afganistanu. Niti jedan od predsjednika nije želio reći je li Barack Obama od svog gosta izravno zatražio da Pariz u tu zemlju pošalje dodatne snage. No, predsjednik Sarkozy je rekao da podržava strategiju predsjednika Obame u Afganistanu te da 'afganistanski narod zaslužuje da živi u slobodi.'

Oba predsjednika najavila su pojačane napore u saniranju gospodarske krize te zajedničke mjere kako bi se bolje regulirao globalni bankovno-financijski sektor te tako izbjegle krize poput one iz 2008. i 2009.

Predsjednik i njegovu supruga sinoć su priredili privatnu večeru za francuskog predsjednika i njegovu suprugu Carlu Bruni.

Činjenicu da je u Bijeloj kući održana privatna večera dvaju bračnih parova, a ne velika svečana večera za stotine uzvanika, francuski su dužnosnici protumačili kao 'znak osobnog prijateljstva dvaju državnika'.

Inače francuski mediji komentiraju boravak predsjednika Nicolasa Sarkozyja u Americi i kao pogodnu priliku da na nekoliko dana ode iz zemlje, gdje ga muče mnogi unutrašnje-politički problemi. Sarkozyjeva popularnost ustalila se na nekih 30 posto, a oporbeni socijalisti nedavno su na područnim izborima uvjerljivo porazili predsjednikovu stranku.

XS
SM
MD
LG