Linkovi

SAD okrivljuju milicije koje podržava Iran za raketni napad u Bagdadu


Ambasada SAD u Bagdadu, Irak, teško utvrđena, snimljena sa druge obale rijeke Tigar, 20. decembra 2020.
Ambasada SAD u Bagdadu, Irak, teško utvrđena, snimljena sa druge obale rijeke Tigar, 20. decembra 2020.

Sjedinjene Države optužile su milicije koje podržava Iran za raketni napad na teško utvrđenu Zelenu zonu u glavnom gradu Iraka.

Iračka vojska saopštila je da je "zabranjena grupa" ispalila najmanje osam raketa, ranivši jednog iračkog vojnika i oštetivši neke zgrade i automobile.

Američka ambasada u Bagdadu saopštila je da nije povrijeđeno osoblje ambasade i da je na imanju nastala manja šteta.

Aktiviran je sistem protivraketne odbrane ambasade koji je odbio napad.

Državni sekretar SAD Mike Pompeo rekao je da Sjedinjene Države "najoštrije osuđuju najnoviji napad milicija koje podržava Iran".

"Pozivamo sve Iračane da podrže napore svoje vlade na jačanju suvereniteta Iraka, da privedu pravdi odgovorne za ove prijekorne napade i osiguraju da su sve milicije koje trenutno podržava Iran pod državnom kontrolom", rekao je Pompeo u izjavi u nedjelju kasno uveče.

Sjedinjene Države smanjuju broj svojih trupa u Iraku. Kao odgovor na više prethodnih raketnih napada, SAD su zaprijetile zatvaranjem ambasade u Bagdadu, osim ako iračka vlada ne bude djelovala kako bi stavila pod kontrolu milicije koje podržava Iran.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG