Linkovi

SAD: Veleprodajna inflacija u decembru dodatno usporila na 6,2%


FILE - This picture taken Aug. 25, 2022, shows an Egyptian pound amid U.S. dollars. A worsening economy is choking households in Egypt.
FILE - This picture taken Aug. 25, 2022, shows an Egyptian pound amid U.S. dollars. A worsening economy is choking households in Egypt.

Veleprodajne cijene u Sjedinjenim Državama porasle su 6,2% u decembru u odnosu na godinu ranije, što je šesto uzastopno usporavanje i znak nade da će inflatorni pritisci nastaviti da se hlade.

Najnovija brojka u odnosu na prethodnu godinu pala je sa 7,3% u novembru i sa nedavnog maksimuma od 11,7% u martu. Na mjesečnom nivou, vlada je u srijedu saopćila da je njen indeks cijena proizvođača, koji mjeri troškove prije nego što dođu do potrošača, pao za 0,5 posto od novembra do decembra.

Podaci o cijenama proizvođača mogu pružiti rani znak kuda bi se inflacija potrošača mogla uputiti. Podaci odražavaju cijene koje naplaćuju proizvođači, farmeri i veletrgovci, te se ulijevaju u mjerač inflacije koji Federalne rezerve pomno prate, za indeks cijena lične potrošnje.

Kontinuirano usporavanje rasta veleprodajnih cijena doprinosi dokazima da se najgori napad inflacije u posljednje četiri decenije popušta, iako je i dalje daleko iznad cilja Federalnih rezervi od 2%.

Prošlomjesečni pad predvodile su cijene plina koje su od novembra do decembra potonule 13,4%. Cijene plina u srijedu su u prosjeku iznosile 3,36 dolara po galonu, prema AAA, što je pad s maksimuma od 5 dolara po galonu sredinom juna.

Cijene hrane pale su za oštrih 1,2%, predvođene voćem, povrćem i piletinom. Izuzetak su bile cijene jaja. Delimično potaknute talasom ptičijeg gripa, cene jaja su porasle za 25% samo od novembra do decembra.

Isključujući nestabilne troškove energije i hrane, takozvane cijene osnovnih proizvođača porasle su samo 0,1% od novembra do decembra. U odnosu na prethodnu godinu, osnovne cijene su porasle za 5,5% u decembru, u poređenju sa 6,2% u novembru.

„Velika slika je brza dezinflacija, sa mnogo više toga što će doći“, rekao je Ian Shepherdson, glavni ekonomista u Pantheon Macroeconomics.

Proizvođačke cijene u ogromnom sektoru usluga u zemlji - od restorana i hotela do avio kompanija i zabavnih objekata - porasle su za samo 0,1 posto od novembra do decembra, što je najmanji takav porast od prošlog aprila. Fed je posebno pratio ovu oblast ekonomije jer ocjenjuje njen napredak u borbi protiv visoke inflacije.

Ali sve veći dokazi pokazuju da se inflacija u cijeloj ekonomiji smanjuje nakon što je prošlog ljeta dostigla vrhunac u četiri decenije. Na nivou potrošača, inflacija se takođe ohladila u decembru šesti mjesec zaredom na 6,5% u odnosu na godinu ranije, sa 7,1% u novembru.

Usporava se i ubrzanje plata radnika, što bi dodatno moglo pomoći u kontroli inflacije. U decembru, prosječni rast plata u Sjedinjenim Državama bio je za 4,6% u odnosu na 12 mjeseci ranije, u poređenju sa nedavnim maksimumom od 5,6% u martu.

Tokom protekle godine, Fed je brzo povisio svoju ključnu kamatnu stopu u agresivnom nagonu da ohladi zaduživanje i potrošnju i ukroti inflaciju, koja je počela da raste prije više od godinu i po dana.

Povećanja Fed-ovih stopa su zauzvrat dovela do viših troškova zaduživanja za potrošače i poduzeća. Prosječna hipotekarna stopa je još uvijek skoro dvostruko u odnosu na nivo prije godinu dana, iako je pala posljednjih sedmica. Troškovi kredita za kupovinu automobila, kreditne kartice i niz poslovnih zajmova također su naglo porasli.

Čak i dok se ukupna inflacija postepeno usporava, troškovi nastavljaju da rastu u nekim džepovima privrede. Naročito u sektoru usluga, rast plata i dalje doprinosi širim inflatornim pritiscima.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG