Linkovi

Indija i SAD saglasne o proširenju bezbjednosnog partnerstva


Ministri spoljnih poslova SAD i Indije Antony Blinken i Subrahmanijam Džaišankar

Ministri spoljnih poslova Indije i SAD, Subrahmanijam Džaišankar i Antony Blinken, založili su se u srijedu u New Delhiju za proširenje multilateralnog bezbjednosnog partnerstva.

Oni su ukazali na značaj produbljivanja veza dvije zemlje, zabrinute zbog rastućeg uticaja Kine u tom regionu.

Blinken je rekao da u svijetu postoji svega nekoliko odnosa koji su važniji od onog između SAD i Indije.

"Mi smo dvije vodeće demokratije u svijetu i naša različitost doprinosi snazi naših država", kazao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Washington ne krije da želi pomoć Indije u politici izolacije Kine, prenosi AP.

SAD i Indija konstantno jačaju vojne odnose i potpisale su niz sporazuma u oblasti odbrane.

Dvije zemlje su dio regionalnog saveza sa Japanom i Australijom, u čijem fokusu je sve veća ekonomska i vojna snaga Kine. Sa druge strane, Kina navodi da četvorka pokušava da obuzda njene ambicije.

Blinken je rekao da su on i Džaišankar takođe razgovarali o regionalnim bezbjednosnim pitanjima, uključujući Afganistan, gdje se očekuje da će SAD završiti vojno povlačenje u augustu. Doprinos Indije stabilnosti Afganistana nazvao je "vitalnim".

Blinken je rekao da ne postoji "vojno rješenje" za sukob u Afganistanu i da će se zemlja pretvoriti u "državu parija" ako Talibani silom preuzmu kontrolu.

Džaišankar je rekao da svijet želi da vidi "nezavisni, suvereni, demokratski i stabilan Afganistan u miru sa samim sobom i sa susjedima", te upozorio da će "nezavisnost i suverenitet zemlje biti osigurani samo ako je oslobođena od zloćudnih uticaja".

Indija je često izražavala zabrinutost da bi dolazak talibana na vlast mogao biti bezbjednosna prijetnja po nju.

Blinken i Džaišankar su nastojali da učvrste saradnju dvije zemlje u Afganistanu i regionalni front protiv agresivnog nastupa Pekinga u indopacifičkom regionu.

Prije sastanka sa šefom indijskom diplomatije Blinken je razgovarao sa liderima civilnog društva i rekao da su osnovne slobode i vladavina zakona "temelj demokratije" kao što su SAD i Indije.

Protivnici Modijeve vladajuće hinduističke nacionalističke stranke optužili su je da guši drugačije mišljenje i vodi politiku koja jača podjela diskriminišući muslimane i druge manjine.

Modi je takođe optužen za pokušaj da ušutka kritičara poteza njegove administracije u suočavanju sa pandemijom.

XS
SM
MD
LG