Linkovi

Vrhovni sud potvrdio odluku kojom se ukida Trumpova granična politika


Arhiva - Tražioci azila u Tihuani, Meksiko, slušaju imena koja se prozivaju sa liste čekanja na azil, na graičnom prelazu u San Dijegu, 26. septembra 2019.
Arhiva - Tražioci azila u Tihuani, Meksiko, slušaju imena koja se prozivaju sa liste čekanja na azil, na graičnom prelazu u San Dijegu, 26. septembra 2019.

Vrhovni sud je u ponedeljak potvrdio odluku kojom se Bidenovoj administraciji dozvoljava da okonča graničnu politiku iz Trumpove ere, kako bi tražioce azila natjerala da čekaju u Meksiku na saslušanja pred američkom imigracionim sudom.

Sekretar za unutrašnju bezbjednost Alehandro Majorkas rekao je da presuda znači da će sudije morati da saopšte odluku nižem sudu, koji bi, zauzvrat, trebalo da ukine nalog da se na terenu zadrži nepromijenjena politika u tužbi koju je podnijela država Teksas.

Bijela kuća i Odeljenje za unutrašnju bezbjednost (DHS) nisu komentarisali potvrdu odluke Vrhovnog suda. Sekretarijat za pravosuđe odbio je da reaguje, dok zvaničnici u Meksiku nisu imali komentar.

Oko 70.000 migranata je bilo podvrgnuto politici, zvanično poznatoj kao "Protokoli za zaštitu migranata" ili MPP, od kada ju je bivši predsjednik Donald Trump uveo u januaru 2019.

Aktuelni predsjednik Joe Biden suspendovao je prvog dana mandata u januaru 2021, ispunjavajući predizborno obećanje. To je brojnim migrantima omogućilo da se vrate u Sjedinjene Države i nastave svoje procese tokom prvih mjeseci Bidenove administracije.

Skoro 5.800 bilo je podvrgnuto toj vrsti politike od decembra do juna, prema podacima objavljenim u petak.

Najviše ih je bilo iz Nikaragve, dok su ostali sa Kube, Kolumbije i Venecuele.

Kritičari te politike sve su otvoreniji o uzdržanosti Bidenove administracije u vezi sa "Ostani u Meksiku", a potvrda od ponedeljka obnovila je njihove pozive za hitan prekid politike.

"To je politika zombija", rekla je Karen Tumlin, osnivačica Justice Action Centra, organizacije za imigracione parnice.

Konačni potez bi mogao da bude na američkom okružnom sudiji Metjuu Kačmariku u Amarillu u Teksasu, Trumpovom namješteniku čija je odluka prošle godine vratila "Ostani u Meksiku".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG