Linkovi

NYT/CBS: Većina Amerikanaca podržava oštre mjere protiv ilegalnih useljenika u Arizoni


Od useljenika zakon traži da stalno nose svoje imigracijske dokumente – takozvanu zelenu kartu – što mnogi Amerikanci poistovjećuju s policijskom državom, piše Christian Science Monitor

Anketa dnevnika New York Times i tv-mreže CBS pokazuje da većina Amerikanaca želi reformu imigracijskog sustava jer smatra da je ilegalno useljavanje u zemlju – ozbiljan problem. Usprkos raširenih javnim kritikama lokalnog zakona u Arizoni – koji lokalnoj policiji daje pravo da zaustavlja i ispituje osobe za koje sumnja da su stranci koji su ilegalno prešli granicu - više od polovice ispitanika u anketi smatra da je ova mjera 'ispravan način' da se riješi problem ilegalnih prijelaza američko-meksičke granice. U Sjedinjenim Državama, piše New York Times, živi oko 12 milijuna ilegalnih useljenika, kojima Amerikanci najviše zamjeraju što rade a – u većini – ne plaćaju poreze, i koriste se javnim službama poput bolnica i škola. U Ameriku, inače, godišnje legalno useli oko milijun stranaca – piše njujorški dnevnik.

List Christian Science Monitor iz Bostona piše o kritikama na račun zakona u Arizoni, koji je 'federalnu problematiku' ilegalnog useljavanja prebacio na lokalne vlasti. Zbog toga su protiv tog zakona već povedene tri parnice – zbog njegove navodno protu-ustavnosti, ali i zbog vjerojatnosti takozvanog 'rasnog profiliranja'. Naime, policija bi osobne isprave mogla tražiti – kako se čini – na temelju izgleda osumnjičenika, odnosno tamnije boje kože. Zbog toga je – piše bostonski list – zakon već revidiran, i to jučer – niti deset dana nakon usvajanja. Policija u Arizoni će, po novom, moći zaustaviti osobe za koje smatra da su ilegalni useljenici tek ako smatra da su počinili neki prekršaj ili kazneno djelo, recimo ako su prebrzo vozili. Od useljenika, inače, zakon traži da stalno nose svoje imigracijske dokumente – takozvanu zelenu kartu – što mnogi Amerikanci poistovjećuju s policijskom državom, piše Christian Science Monitor.

List Los Angeles Times piše o tome kako pristaše, a i kritičari ovog zakona, navode problem kriminala kao glavni razlog za njegovo donošenje. Međutim, u Arizoni, kao i u cijelim Sjedinjenim Državama, kriminal je u padu već dobrih dvadesetak godina. A statistike pokazuju da su useljenici - i legalni i ilegalni - u prosjeku odgovorni za manje kriminala u usporedbi s građanima koji su rođeni u Sjedinjenim Državama, piše list iz Californije.

XS
SM
MD
LG