Linkovi

SAD i Rusija pred isticanjem roka za smanjenje nuklearnog arsenla


Despite Tensions, US and Russia Complying with Arms Reduction Treaty
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

Uprkos tenzijama SAD i Rusija sprovode sporazum START

Sjedinjene Države vjeruju da će Rusija poštovati sve svoje obaveze iz bilateralnog Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (Novi START) do roka koji ističe u ponedjeljak.

"Sjedinjene Države dostigle su centralni limit Novog START sporazuma u avgustu 2017. godine. Procijenjujemo da je do ovog trenutka Rusija takođe učinila napredak ka dostizanju tog cilja. Nemamo razloga da vjerujemo da ruska vlada neće dostići te limite, takođe", rekla je portparolka State Departmenta Heather Nauert.

State Department u saopštenju od nedjelje kaže da će obje zemlje razmijeniti podatke o svom odgovarajućem nuklearnom arsenalu "tokom narednog mjeseca, kao što smo to već činili dva puta godišnje tokom posljednjih sedam godina, u skladu sa Spoazumom".

Novi START sporazum potpisan je u Pragu 8. aprila 2010. godine i stupio je na snagu 5. februara 2011. godine.

On ograničava SAD i Rusiju na posjedovanje maksimalnih 1.550 nuklearnih bojevih glava i ograničava raspoređene i neraspoređene balističke interkontinentalne rakete, teške bombardere i balističke rakete koje se lansiraju iz podmornica.

Eksperti kažu da uprkos sve većem razdoru između Moskve i Washingtona zbog ruskog miješanja u izbore, Sirije, Krima, Ukrajine i drugih tema, činjenica da su obje strane i dalje koperativne i da sprovode nuklearni monitorig i verifikacije, ključna za globalnu bezbjednost i stabilnost.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG