Linkovi

SAD i partneri pozivaju na pooštravanje sankcija UN protiv Sjeverne Koreje


Arhiva - Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfield
Arhiva - Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfield

Sjedinjene Države i nekoliko saveznika u četvrtak su objavili zajedničku osudu najnovijeg lansiranja balističkih projektila Sjeverne Koreje i pozvali na temeljnu primjenu sankcija UN.

"Izuzetno je važno da države članice preduzmu neophodne korake da sprovedu sankcije u svojim jurisdikcijama ili rizikuju da obezbijede blanko ček režimu DNRK za unaprijeđenje programa naoružanja", rekla je američka ambasadorka Linda Tomas-Grinfild, koristeći akronim za demokratski Narodna Republika Koreja, zvanični naziv Sjevera.

Ona je razgovarala sa novinarima u Ujedinjenim nacijama uz svoje kolege iz Albanije, Brazila, Britanije, Francuske, Irske, Japana i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Svi osim Japana su aktuelni članovi Savjeta bezbjednosti.

Ovo je drugi put u 10 dana da se Savjet bezbjednosti sastao iza zatvorenih vrata kako bi razgovarao o lansiranjima raketa Sjeverne Koreje.

Od početka godine, Sjeverna Koreja je sprovela dvije probe, kako je opisala, hipersonične rakete, lansirala je par balističkih projektila sa voza i ispalila par taktičkih vođenih projektila sa aerodroma u Pjongjangu.

"Nastavićemo da se izjašnjavamo protiv destabilizujućih akcija DNRK kao uvreda za regionalni i međunarodni mir i bezbjednost", rekla je Tomas-Grinfild. "Pozivamo DNRK da prekine ove nezakonite radnje i vrati se dijalogu".

Sjeverna Koreja ignorisala je ponovljene ponude Sjedinjenih Država da ponovo započne pregovore, rekavši da Vašington prvo mora da odustane od "neprijateljske politike".

Tomas-Grinfild takođe je pozvala Komitet za sankcije Savjeta bezbjednosti UN protiv Sjeverne Koreje da podrži uvođenje sankcija pojedincima i entitetima koji doprinose programima nelegalnog naoružanja Pjongjanga, uključujući pet osoba koje su SAD predložile da budu sankcionisane prošle nedelje.

Diplomate su u četvrtak rekle da Kina i Rusija otežu sa izjašnjavanjem. Komisija mora jednoglasno da se složi da bi odluka bila donijeta.

XS
SM
MD
LG