Linkovi

SAD i Kina potpisale početni trgovinski sporazum


 U.S. President Donald Trump stands Chinese Vice Premier Liu He after signing "phase one" of the U.S.-China trade agreement in the East Room of the White House in Washington, U.S., January 15, 2020
U.S. President Donald Trump stands Chinese Vice Premier Liu He after signing "phase one" of the U.S.-China trade agreement in the East Room of the White House in Washington, U.S., January 15, 2020

Sjedinjene Države i Kina potpisale su početni trgovinski dogovor, kojim se rješavaju pojedina pitanja u trgovinskom sporu dvije najveće sjvetske ekonomije, koji traje 18 mjeseci.

Sporazum su u Bijeloj kući potpisali predsjednik Donald Trump i kineski vicepremijer Liu He, koji je pročitao pismo kineskog predsjednika Xi Jinpinga u kojem se navodi da je naredni korak suštinska primjena sporazuma.

Trump je rekao da dve zemlje zajedno ispravljaju greške iz prošlosti, i dodao da će u ne tako dalekoj budućnosti posjetiti Kinu.

Prema sporazumu, Kina će kupovati više američkih proizvoda, zaustaviti praksu vršenja pritiska na strane kompanije da dijele svoju tehnologiju i prestati da manipuliše valutom da bi njen izvoz bio jefitniji.

Dvije strane dogovorile su se sredinom decembra o onome što su nazvale Faza 1 sporazuma.

U njemu se poziva Kina da podrži svoju kupovinu dobara iz SAD, obustavi praksu prisiljavanja stranih kompanija na transfer tehnologije i da ne manipulište svojom valutom kako bi izvoz učinila jeftinijim.

Sjednjene Države već su uklonile svoje označavanje Kine kao države koja manipuliše valutom, a trgovinski sporazum predviđa obustavljanje planova o dodavanju novih tarifa na milijarde dolara vrednu kinesku robu, kao i prepolovljavanje tarifa na oko 110 milijardi dolara vrijedne kineske proizvode.

Tarife u SAD ostaće na snazi za oko 360 milijardi dolara vrijedan uvoz iz Kine.

Sporazum se takođe ne odnosi na kineske subvencije za državne kompanije, što je tema o kojoj će se vjerovanto raspravljati u sledećim fazama razgovora o trgovini.

Ipak, nastavak razgovora ne očekuje se skoro.

"Mislim da su obje strane opravdano zadovoljne kompromisom, iako on zapravo ne zadire u glavne teme", rekao je za Glas Amerike Edward Alden, viši saradnik Saveta za inostrane odnose.

On kaže da je sporazum spoj "umjerenih 'win-win' rješenja za obje strane", sa Kinom koja je dobila oporavak od trgovinskog rata koji je nanosio štetu njenom ekonomskom rastu, dok je Trumpova administracija dobila skalanje na stranu glavne teme za period iza kampanje za njegov reizbor.

"Iz perspektive predsjednika Trumpa, to mu obezbjeđuje vrstu pobjede", kaže Alden. "Njegova najjača karta u novembru (na izborima) biće ekonomija SAD. On ne želi da uradi ništa što bi uznemirilo berzansko tržište, pa miran period na frontu SAD-Kina takođe služi interesima administracije po tom pitanju".

XS
SM
MD
LG