Linkovi

SAD i Kina se obvezale na jačanje suradnje


(AP Photo/Andy Wong, Pool)
(AP Photo/Andy Wong, Pool)

Očekuje se da će se Timothy Geithner na sastancima s premijerom Wen Jiabaoom i njegovim zamjenikom Li Keqiangom založiti za kinesku suradnju sa SAD-om u nametanju sankcija iranskoj naftnoj industriji

Sjedinjene Države i Kina dogovorile su se da će više surađivati na jačanju globalnog ekonomskog oporavka. To je jedan od dosadašnjih rezultata dvodnevnog posjeta američkog ministra financija Timothyja Geithnera Pekingu.

Američki ministar financija Timothy Geithner sastao se danas s kineskim dopredsjednikom Xi Jinpingom, koji bi, kako se očekuje, uskoro trebao biti potvrđen kao sljedeći kineski čelnik. Gospodin Xi je rekao da će posjet ministra Geithnera pomoći u jačanju američko-kineskih trgovinskih odnosa:

"Mislim da će vaš posjet uvelike promicati bilateralne odnose između Kine i Sjedinjenih Država, kao i naše gospodarske veze u 2012. godini."

Kineska državna novinska agencija Xinhua navodi da su se dvije strane jučer obvezale na suradnju o ubrzanju oporavka, kako je rečeno, "vrlo kompleksne i turobne" ekonomske situacije u svijetu.

"Raduje nas da ćemo istraživati mogućnosti širenja našeg izvoza u Kinu, kao i ojačavanja i produbljavanja suradnje s Kinom na velikom broju ekonomskih i strateških pitanja s kojima smo suočeni u svijetu."

Očekuje se da će se Timothy Geithner na današnjim sastancima s premijerom Wen Jiabaoom i njegovim zamjenikom Li Keqiangom založiti za kinesku suradnju sa Sjedinjenim Državama u nametanju sankcija iranskoj naftnoj industriji. No, napredak po tom pitanju je malo vjerojatan, budući da Kina kupuje gotovo jednu trećinu nafte izvežene iz Irana i opetovano se protivila sankcijama kao oruđu za sprečavanje iranskog nuklearnog programa.

XS
SM
MD
LG