Linkovi

SAD i Kina međusobno otkazuju letove


Otkazani letovi sa aerodroma JFK u Njujorku
Otkazani letovi sa aerodroma JFK u Njujorku

Američka vlada saopštila je da će suspendovati 44 leta za Kinu iz SAD, koja sprovode četiri kineske kompanije, kao odgovor na isti potez Pekinga. Razlog - zabrinutost zbog kovida.

Otkazivanje letova iz SAD ka Kini počinje 30. januara letom Los Anđeles-Šijamen i trajaće do 29. marta. Odlukom će biti pogođene kompanije Šijamen, Er Čajna, Čajna satern erlajns i Čajna ister erlanjs.

Od 31. decembra kineske vlasti suspendovale su desetine letova američkih kompanija Junajted erlajns, Ameriken erlajns i Delta, zbog toga što su putnici bili pozitivni na kovid.

Liu Pengju, portparol kineske ambasade u Vašingtonu, rekao je da je politika za ulazak u Kinu "ista za kineske i strane državljane, da je otvorena i trasnparentna".

On je potez SAD nazvao "veoma nerazumnim".

"Apelujemo da SAD prestanu sa remećenjem normalnog avio-saobraćaja kineskih aviokompanija".

Udruženje koje predstavlja tri oštećene američke aviokompanije saopštilo je da podržava odluku SAD da osiguraju jednak tretman američkih kompanija na kineskom tržištu.

Sekretarijat za saobraćaj najavio je da će biti preduzete dodatne mjere ako Kina krene da otkazuje još letova. Inače je broj otkazan američkih letova za Kinu porastao od decembra, zbog velikog broja zaraženih omikronom u SAD.

Peking i Vašington se spore oko avio-saobraćaja od početka pandemije. Prošle godine je Sekretarijat za saobraćaj dozvolio samo jedan let nedeljno i to 40 odsto popunjen, pošto je Peking prethodno uveo istu mjeru za američke kompanije.

Prije najnovijeg otkazivanja, tri američke i četiri kineske aviokompanije letjele su oko 20 puta nedeljo između zemalja, a prije pandemije imale su oko 100 letova nedeljno.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG