Linkovi

SAD i Kanada nastoje smanjiti zavisnost u pogledu potrebnih minerala i poluprovodnika


Biden i Trudeau, Otawa, 24. mart 2023.
Biden i Trudeau, Otawa, 24. mart 2023.

Američki predsjednik Joe Biden i kanadski premijer Justin Trudeau obećali su u petak da će se boriti protiv autoritarnih režima tokom Bidenove posjete Kanadi, djelimično tako što će smanjiti svoju zavisnost od drugih zemalja u pogledu prijeko potrebnih minerala i poluprovodnika.

Kanada ima obilje minerala koji se koriste za proizvodnju baterija i električnih vozila (EV), ali Kina trenutno dominira globalnim tržištem.

„Vjerujem da imamo nevjerovatnu priliku da radimo zajedno kako bi Kanada i Sjedinjene Države mogle da nabave i snabdijevaju ovdje u Sjevernoj Americi sve što nam je potrebno za pouzdane i otporne lance snabdijevanja“, rekao je Biden u govoru pred kanadskim parlamentom u Otawi.

„Naš zajednički prosperitet je duboko povezan sa našom zajedničkom bezbjednošću“, dodao je predsednik SAD. Rekao je da će dvije zemlje kao članice NATO-a „braniti svaki pedalj teritorije NATO-a“.

Trudeau je kazao da obje stoje uz Ukrajinu.

„Naš način života suočava se sa višestrukim prijetnjama u isto vrijeme“, rekao je Trudeau. „Bezbjednosna politika je klimatska politika je ekonomska politika.“

Biden je posetio Otawu manje od nedelju dana nakon što je kineski predsjednik Xi Jinping posjetio Moskvu.

„Sa sve većom konkurencijom, uključujući i Kinu koja je sve nasilnija, nema sumnje zašto je važno da se sada okrenemo jedni drugima kako bismo izgradili sjevernoameričko tržište za sve, od poluprovodnika do baterija za solarne panele“, rekao je Trudeau.

Biden je najavio 50 miliona dolara kako bi podstakao više američkih i kanadskih kompanija da investiraju u poluprovodnike i rekao je da će Kanada obezbijediti do 250 miliona kanadskih dolara (182 miliona dolara) za projekte povezane s tim u bliskoj budućnosti, navodi se u zajedničkom saopštenju.

„Obje zemlje će unaprijediti prekogranični koridor, počevši od Kanade i IBM-a koji će obezbijediti značajnu investiciju za razvoj novih i proširenih kapaciteta za pakovanje i testiranje u svom postrojenju u Bromontu“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Dvije zemlje su se također složile da uspostave radnu grupu za transformaciju energije koja se fokusira na čistu energiju i obećale su da će raditi zajedno na stvaranju „lanca snabdijevanja potrebnim mineralima u Sjevernoj Americi“, navodi se u saopštenju.

„Kritični lanci snabdijevanja mineralima su od vitalnog značaja za našu ekonomsku i nacionalnu bezbjednost“, navodi se.

Dvojica Kanađana koje je Kina držala u pritvoru više od 1.000 dana do 2021. godine i koji su bili u centru spora između Washingtona i Pekinga prisustvovali su govorima.

Oba lidera su se obratila Michaelu Spavoru i Michaelu Kovrigu.

„Oni nisu diplomatsko oružje. Oni su ljudska bića sa životima i porodicama koje se moraju poštovati“, rekao je Biden, iako nikada nije pomenuo Kinu, osim jednom greškom kada je rekao Kina i ispravio se da kaže Kanada.

Uoči sastanka, dvojica lidera su već postigli dogovor koji ima za cilj da spreči tražioce azila da prelaze zajedničku kopnenu granicu SAD i Kanade preko nezvaničnih prelaza.

„Sjedinjene Države i Kanada će raditi zajedno na obeshrabrenju nezakonitih prelazaka granice i u potpunosti primeniti ažurirani Sporazum o bezbednoj trećoj zemlji“, rekao je Bijden o sporazumu.

Kanada je pristala da primi 1.500 migranata iz zemalja „zapadne hemisfere“ kao deo sporazuma.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG