Linkovi

SAD i Južna Koreja počele pomorsku vježbu zbog koje je Sjeverna Koreja zaprijetila pokretanjem 'svetog rata'


Pjongjang je jučer objavio da će na vježbu u Japanskom moru odgovoriti u skladu sa svojim 'kapacitetima za nuklearno odvraćanje'

Sjedinjene Države i Južna Koreja počele su jutros pomorsku vojnu vježbu zbog koje je dan ranije Sjeverna Koreja zaprijetila pokretanjem 'svetog rata' protiv tih dviju zemalja.

Pjongjang je jučer objavio da će na vježbu u Japanskom moru odgovoriti u skladu sa svojim 'kapacitetima za nuklearno odvraćanje'. Sjeverna Koreja redovito objavljuje takve prijetnje uoči održavanja američko-južnokorejskih vježbi. Glasnogovornik američkog državnog tajništva P.J. Crowley rekao je da Sjedinjenim Državama treba 'manje provokativnih riječi, a više konstruktivnih poteza' od strane Sjeverne Koreje.

U vježbi, nazvanoj „Nepobjedivi duh“, – koja traje do srijede –, sudjeluje oko 8 tisuća američkih i južnokorejskih vojnika, 20 brodova i podmornica, među kojima i američki nuklearni nosač zrakoplova USS George Washington.

Ministri obrana dvoju zemalja objavili su da ova pomorska vježba ima za cilj slanje jasne poruke Sjevernoj Koreji da prestane sa svojim 'agresivnim' ponašanjem. U ožujku, jedan je sjevermokorejski brod bio potopljen torpedom za koje je međunarodna istraga pokazala da potječe od Sjeverne Koreje. Pritom je živote izgubilo 46 mornara.

XS
SM
MD
LG