Linkovi

SAD i Iran - mogući vojni sukob na pomolu?


SAD i Iran - mogući vojni sukob na pomolu?
SAD i Iran - mogući vojni sukob na pomolu?

Američki obavještajni dužnosnici tvrde da postoji sve veća prijetnja iranskog napada na američke prekomorske interese ili čak na američkom tlu

Visoki obavještajni dužnosnici Sjedinjenih Država tvrde da Iran opciju za razvoj nuklearnog oružja drži otvorenom, no da još nije odlučio hoće li praviti nuklearnu bombu. Ukoliko Teheran to odluči, Iran će biti u mogućnosti da proizvede nuklearno oružje krajem ove godine, kažu analitičari.

Napetosti između zemalja Zapada i Teherana rastu usporedno sa zabrinutošću oko iranskog nuklearnog programa. Iako Teheran tvrdi da njihove nuklearne elektrane služe samo za proizvodnju energije u mirnodopske svrhe, Međunarodna agencija za atomsku energiju navodi dokaze da Iran proučava razvoj i isporuku nuklearnog oružja. Direktor američkog Nacionalnog obavještajnog ureda James Clapper pojašnjava:

"Svakako se kreću u tom smjeru, no ne vjerujemo da su i odlučili pokrenuti proizvodnju nuklearnog oružja."

Posljednjih mjeseci Iran je počeo obogaćivati uran u jednoj podzemnoj elektrani. Jedna analiza iranskog programa za obogaćivanje urana pokazala je da je Iran vrlo blizu mogućnosti da proizvede nuklearnu bombu. Maseh Zarif iz Američkog instituta Enterprise predvodio je tu studiju:

"Do ljeta sljedeće godine Iran će imati dovoljno velike količine urana obogaćenog do 20 posto, s kojim će, za oko dva i pol mjeseca, moći proizvesti gorivo za jedan komad nuklearnog oružja."

Izrael procjenjuje da bi Iran dodatnim obogaćivanjem već postojećeg urana mogao proizvesti četiri atomske bombe. Američki obavještajni dužnosnici tvrde da postoji sve veća prijetnja iranskog napada na američke prekomorske interese ili čak na američkom tlu. Američki dužnosnici optužuju Iran za umiješanost u neuspjeli pokušaj atentata na saudijskog veleposlanika u Washingtonu. Ponovno, Maseh Zarif:

"To mi govori da postaju sve agresivniji, da su voljni poduzeti veće rizike i boriti se ovdje."

Iranskoj Središnjoj banci Sjedinjene su Države nametnule nove sankcije. Europska unija složila se da će do 1. srpnja zabraniti izvoz nafte iz Irana. Iranska valuta ubrzano gubi na vrijednosti, a zbog vrtoglave inflacije, cijene na tržištima rastu. Pritisak je sve veći, kaže direktor CIA-e David Petraeus:

"Posljednjih nekoliko tjedana Iran je osjetio posljedice postroženih sankcija puno više nego ikad prije."

Iranski dužnosnici na ove su poteze reagirali prijetnjom da će blokirati strateški važan Hormuški tjesnac, što bi bio potez s kojim se Sjedinjene Države ne bi mogle suočiti. To je još jedan znak - smatraju analitičari - mogućeg vojnog sukoba na pomolu.

XS
SM
MD
LG