Linkovi

SAD i Hrvatska potpisale sporazum o suradnji u borbi protiv teškog kriminala i terorizma


SAD i Hrvatska potpisale sporazum o suradnji u borbi protiv teškog kriminala i terorizma
SAD i Hrvatska potpisale sporazum o suradnji u borbi protiv teškog kriminala i terorizma

Potpisivanje sporazuma ne znači da se sada može odrediti rok kada će doći do ukidanja viza, jer s hrvatske strane nisu ispunjeni svi kriteriji, kaže Tomislav Karamarko

Sjedinjene Države i Hrvatska danas su u Washingtonu potpisale bilateralni sporazum o suradnji u spriječavanju i borbi protiv teškog kriminala, čime se dovršava pravni okvir za ulazak Hrvatske u program ukidanja američkih viza za hrvatske državljane.

Sporazum su potpisali hrvatski ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko te, s američke strane, ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano i ministar pravosudja Eric Holder. Potpisivanje sporazuma ne znači da se sada može odrediti rok kada će doći do ukidanja viza, jer s hrvatske strane nisu ispunjeni svi kriteriji.

Tomislav Karamarko: “Ovo je, dakle, sporazum o suradnji u borbi protiv teškog kriminala i terorizma. On je za nas vrlo značajan. Mi smo zapravo u ovom sporazumu precizirali mogućnost da ulazimo u baze podataka otisaka prstiju i DNA, naravno uz suglasnost naših partnera i našu suglasnost kad su oni u pitanju. To je jako dobar sporazum, rekao bih čak sporazum o totalnoj policijskoj suradnji. Vrlo je koristan, pogotovo što smo danas zaključili da agencije koje su unutar ova dva ministarstva s nama već aktivno surađuju. I DEA i FBI vrlo kvalitetno surađuju i što se tiče razmjene informacija, obuke ljudi, pa čak je bilo i nekih zajedničkih akcija koje su jako dobro završile.“

Sporazum je iznimno važan ne samo zbog programa ukidanja viza, već i općenito zbog suradnje dviju zemalja u spriječavanju i borbi protiv svih oblika kriminaliteta - naglasio je ministar Karamarko:

Tomislav Karamarko: “Potpisom ovog sporazuma, nakon tri memoranduma koja smo prethodno potpisali, mi zatvaramo taj zakonski okvir, da se to i dogodi. Međutim, još imamo jedan problem: to je spuštanje odbijenih viza na 3 posto; sada je on kod nas 5,3 posto. Pričekat ćemo da izniveliramo i taj postotak i ja vjerujem da će onda američki Kongres donijeti odgovarajuću odluku.”

Hrvatska veleposlanica u Washingtonu Kolinda Grabar-Kitarović je najavila da će Hrvatska nastaviti raditi na tome da ispuni sve potrebne kriterije za ukidanje američkih viza za njezine gradjane. Hrvatski ministar unutarnjih poslova je još rekao da sa svojim domaćinima, s kojima je razgovarao nakon potpisivanja sporazuma, nije govorio o slučaju Daimler niti je ijednog trenutka bio spominjan bivši premijer Ivo Sanader.

XS
SM
MD
LG