Linkovi

SAD i EU ponovili podršku visokom povjereniku međunarodne zajednice u BiH


Catherine Ashton i Hillary Clinton u Državnom tajništvu
Catherine Ashton i Hillary Clinton u Državnom tajništvu

Državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da međunarodna zajednica želi da Bosna i Hercegovina provede reforme, da ima efikasnu državnu vlast te europsku budućnost, što je – rekla je Hillary Clinton – 'i nada naroda te zemlje'.

Američka državna tajnica Hillary Clinton sastala se u Washingtonu s Catherine Ashton, čelnom vanjskopolitičkom dužnosnicom Europske unije.

Jedna od glavnih točaka dnevnog reda sastanka bila je situacija u Bosni i Hercegovini te zajednička politika Zapada u rješavanju tamošnjih problema.

Hillary Clinton i Catherine Ashton izrazile su zabrinutost u vezi stabilnosti Bosne i Hercegovine te političke blokade koja u njoj vlada.

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik planirao je u lipnju održati referendum na kojem bi u pitanje bilo dovedeno dosadašnje zakonodavstvo iz posljednjih petnaestak godina, koje ima podršku Ujedinjenih naroda i Europske unije. No, nakon prošlotjednog sastanka s Catherine Ashton u Banja Luci, Milorad Dodik je, kako se čini, odustao od referenduma.

Američka državna tajnica je izjavila da Sjedinjene Države i Europska unija podržavaju međunarodnog povjerenika za Bosnu i Hercegovinu Valentina Inzka, koji ima mandat Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Državna tajnica Clinton je dodala da međunarodna zajednica želi da Bosna i Hercegovina provede reforme, da ima efikasnu državnu vlast te europsku budućnost, što je – rekla je Hillary Clinton – 'i nada naroda te zemlje'.

XS
SM
MD
LG