Linkovi

Hillary Clinton: 'SAD i dalje predane Gruziji u njenom sporu s Rusijom oko odcjepljenih područja'


Do ovih komentara američke državne tajnice dolazi na kraju petodnevnog puta po središnjoj Europi i Kavkazu, kojem je bio cilj da ponovno pruži uvjeravanja Washingtona američkim saveznicima da će imati kontinuiranu podršku Sjedinjenih Država

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da Sjedinjene Države ostaju "nepokolebljive" u svojoj predanosti Gruziji u njenom sporu s Rusijom oko odcjepljenih područja. Gospođa Clinton ovo je izjavila danas u glavnom gruzijskom gradu Tbilisiju na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s predsjednikom Mihailom Sakašvilijem. Dodala je da Sjedinjene Države ne prihvaćaju ruske tvrdnje kako Moskva ima posebne interese u područjima Abhazije i Južne Osetije, gdje uglavnom živi ruska manjina. Rusija je priznala neovisnost ovih teritorija nakon kratkog rata 2008. godine, međutim, međunarodna zajednica još ih uvijek smatra dijelom Gruzije.

Američka državna tajnica danas je ponovila da su Sjedinjene Države i dalje protiv permanentne ruske baze, koja je u izgradnji, na gruzijskom teritoriju. Rekla je da je i predsjednik Obama izrazio svoje protivljenje ruskoj nazočnosti u regiji na nedavnom sastanku s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvjedevim u Washingtonu. Do ovih komentara američke državne tajnice dolazi na kraju petodnevnog puta po središnjoj Europi i Kavkazu, kojem je bio cilj da ponovno pruži uvjeravanja Washingtona američkim saveznicima da će imati kontinuiranu podršku Sjedinjenih Država.

Hillary Clinton na svom je putu posjetila još Ukrajinu, Poljsku, Azerbajdžan i Armeniju. Dodala je da će popravljeni odnosi Amerike s Rusijom biti od koristi bivšim sovjetskim republikama i saveznicima koje je posjetila. Jučer je u Erevanu, glavnom gradu Armenije, državna tajnica rekla kako nesuglasice između Rusije i Sjedinjenih Država ne moraju opteretiti suradnju dviju zemalja na drugim područjima. U Erevanu je gospođa Clinton također ponovila američki poziv da se postigne sporazum o okončavanju dugogodišnjeg armenskog spora s Azerbajdžanom oko spornog područja Gorskog Karabaha – etničke armenske enklave u Azerbajdžanu.

XS
SM
MD
LG