Linkovi

SAD i Britanija uveli sankcije osobama povezanim sa ruskom hakerskom grupom


Ilustracija
Ilustracija

Sjedinjene Države i Britanija u četvrtak su sankcionisale 11 pojedinaca koji su dio ruske hakerske grupe za sajber kriminal Trickbot, koja se optužuje za napade na ključnu vladinu infrastrukturu, kompanije i bolnice tokom pandemije koronavirusa.

U saopštenju Sekretarijata za finansije navodi se da su kaznene mjere, između ostalih, uvedene "ključnim akterima koji su se bavili menadžmentom i nabavkom" za Trickbot, za koji se vjeruje da je povezan sa ruskim obavještajnim službama.

Podsekretar Brian Nelson poručio je u saopštenju da su "Sjedinjene Države odlučne u naporima da se bore protiv ransomware i odgovore na poremećaje u ključnoj infrastrukturi".

Ransomware je maliciozni softver koji hakeri koriste da iznude novac od žrtava kojima blokiraju kompjutersku mrežu.

Britanski šef diplomatije James Cleverly rekao je da su sankcije pokušaj da se poremeti poslovni model Trcikbota, a imena članova razotkriju u javnosti.

"Znamo ko su i šta rade", naveo je on u saopštenju.

Britanski zvaničnici saopštili su da je hakerska grupa iznudila najmanje 160 miliona dolara od ljudi širom svijeta čije je kompjutere blokirala.

Uz sankcije, sva imovina koju zvaničnici Trickbota imaju u SAD i Britaniji biće zamrznuta. Sekretarijat za pravosuđe otpečatio je i optužnice protiv devetoro pojedinaca u hakerskoj grupi.

SAD su saopštile da je Trickbot, na primjer, koristio ransomware protiv tri zdravstvene ustanove u Minnesoti, "poremetio njihovu kompjutersku mrežu i telefone, i izazvao probleme sa slanjem kola hitne pomoći".

Članovi Trickbota, kako su saopštile američke vlasti, javno su se hvalili lakoćom napada na zdravstvene ustanove i brzinom kojom je novac isplaćen toj grupi.

U međuvremenu, ruski biznismen povezan sa Kremljom u četvrtak je osuđen na devet godina u američkom zatvoru nakon što je proglašen krivim za učešće u investicionoj šemi koja je obuhvatala trgovinu tajnim informacijama o zaradama više kompanija, dobijenih hakovanjem.

Vladislavu Kljušinu, vlasniku informaciono-tehnološke kompanije M-13 koja je radila za rusku vladu, kazna je izrečena u Bostonu gdje ga je porota u februaru proglasila krivim.

Kljušin je jedan od najistaknutijih Rusa u američkom zatvoru. Njegova kompanije ne samo što je radila za Putinovu vladu, već je zapošljavala Ivana Ermakova, bivšeg ruskog obavještaca kojeg američke vlasti traže zbog umiješanosti u hakerske operacije čiji cilj je bio miješanje u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Ermakov je uz Kljušina i još trojicu Rusa optužen za trgovinu hakovanim informacijama. Samo je Kljušinu suđeno, nakon što je uhvaćen u Švajcarskoj 2021. godine a zatim izručen Americi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG