Linkovi

SAD zabranjuju prodaju Huawei, ZTE opreme, zbog rizika za nacionalnu sigurnost


FILE - A technician stands at the entrance to a Huawei 5G data server center in Guangzhou, in southern China's Guangdong province on Sept. 26, 2021.
FILE - A technician stands at the entrance to a Huawei 5G data server center in Guangzhou, in southern China's Guangdong province on Sept. 26, 2021.

Bidenova administracija zabranila je odobrenja nove telekomunikacijske opreme kineskih Huawei Technologies i ZTE jer predstavljaju "neprihvatljiv rizik" za nacionalnu sigurnost SAD.

Američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) priopćila je u petak da je usvojila konačna pravila, koja također zabranjuju prodaju ili uvoz opreme kineskog proizvođača opreme za nadzor Dahua Technology Co, firme za videonadzor Hangzhou Hikvision Digital Technology Co Ltd i telekomunikacijska firma Hytera Communications Corp Ltd.

Taj potez predstavlja posljednju akciju Washingtona protiv kineskih tehnoloških divova zbog straha da bi Peking mogao koristiti kineske tehnološke firme za špijuniranje Amerikanaca.

"Ova su nova pravila važan dio naših tekućih radnji za zaštitu američkog naroda od prijetnji nacionalnoj sigurnosti koje uključuju telekomunikacije", izjavila je predsjednica FCC-a Jessica Rosenworcel u izjavi.

Huawei je odbio komentirati. ZTE, Dahua, Hikvision i Hytera nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Rosenworcel je prošlog mjeseca proslijedio predloženu mjeru - koja firmama zapravo zabranjuje prodaju nove opreme u Sjedinjenim Državama - ostala tri povjerenika na konačno odobrenje.

FCC je u junu 2021. rekao da razmatra zabranu svih autorizacija opreme za sve firme na pokrivenom popisu.

To je uslijedilo nakon što je u martu 2021. pet kineskih firmi označeno na takozvanoj "pokrivenoj listi" kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti prema zakonu iz 2019. čiji je cilj zaštita američkih komunikacijskih mreža: Huawei, ZTE, Hytera Communications Corp Hikvision i Dahua.

Sva četiri povjerenika u agenciji, uključujući dva republikanca i dva demokrata, podržali su potez od petka.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG