Linkovi

SAD Hrvatsku vide kao prirodnog vođu i strateškog partnera na europskom jugoistoku


Robert Gates i Davor Božinović
Robert Gates i Davor Božinović

Robert Gates je naglasio da Hrvatska zrelo istupa na međunarodnoj sceni te da američka vlada osobito cijeni spremnost hrvatskih vojnika na terenu

SAD Hrvatsku vide kao prirodnog vođu i strateškog partnera na europskom jugoistoku – izjavio je američki ministar obrane Robert Gates tijekom razgovora u Pentagonu s hrvatskim kolegom Davorem Božinovićem.

Robert Gates je naglasio da Hrvatska zrelo istupa na međunarodnoj sceni te da američka vlada osobito cijeni spremnost hrvatskih vojnika na terenu. Kako hrvatski ministar obrane ocjenjuje susret u Pentagonu?

Božinović: „I Hrvatska i Amerika, a i NATO u cjelini, moraju u ovoj godini donijeti niz strateških dokumenata vezanih za dugoročni plan razvoja oružanih snaga. Trend je, inače, i u savezu i u Americi da se oružane snage transformiraju, da se ide u ozbiljnije reforme i to je ono što i hrvatska Vlada i ja kao ministar mislimo raditi ove godine.“

Hrvatske je postala važan čimbenik u regiji nakon pristupanja u NATO savez tako da ostale članice NATO-a smatraju da Hrvatska može biti od velike pomoći susjednim zemljama.

Božinović: „Sjedinjene Američke Države vide Hrvatsku kao prirodnog vođu i strateškog partnera u regiji jugoistočne Europe. Mi to dokazujemo na svim područjima. Što se tiče obrambenog područja, upravo naše inicijative u kojima uključujemo i pripadnike i instruktore iz zemalja iz našeg okruženja pokazuju da Hrvatska zrelo pristupa pitanjima međunarodne sigurnosti i time šalje poruku – kad vojske surađuju onda se mnoge tenzije između zemalja spuštaju, a osim toga doprinosimo onome što je glavni cilj međunarodne zajednice u ovom trenutku, a to je stabilizirati jedno područje koje je generiralo najveće sigurnosne izazove u posljednjih nekoliko godina u svijetu.“

U Afganistanu je sada 319 hrvatskih vojnika, a tijekom 2011. bit će ih raspoređeno još 50, a vodit će međunarodnu školu za obuku lokalnih snaga. Naravno da se na sastanku u Pentagonu razgovaralo o Afganistanu, rekao je ministar Božinović.

Božinović: „Naravno da se obuka Narodne vojske Afganistana ne odvija samo u učionicama, kao što je to rekao i predsjednik Josipović, nego se odvija i u realnom prostoru i životu. No naši se vojnici upravo za to i pripremaju. Oni izlaze na teren s pripadnicima afganistanske vojske, međutim oni su u zapovjedništvima i zapravo rukovode s njihovim operacijama na način da im ukazuju na greške ... ukoliko je potrebno komuniciraju sa savezničkim zrakoplovstvom i tome slično... Dakle, oni izvorno nisu na prvoj crti, ali Afganistan je nesigurna zemlja i nitko u hrvatskoj vladi ne želi stvarati lažni dojam o tome da je Afganistan sigurno područje, jer da je tako onda tamo ne bi trebala međunarodna misija u kojoj je, u ovom trenutku, uključeno oko 50 zemalja svijeta.“

Davor Božinović se u Washingtonu sastao i s predstavnicima tvrtke T&T Production, suorganizatorima sajma vojne opreme koji će se krajem ožujka održati u Splitu.

U Washingtonu boravi i šef hrvatske diplomacije Gordan Jandroković koji se danas susreće s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, a prije toga je razgovarao i s nekoliko zakonodavaca u Kongresu. Od tih susreta izdvajamo onaj sa senatorom Markom Begichem koji je obećao da će pomoći Hrvatskoj da se što brže ukinu vize za hrvatske građane koji dolaze u Sjedinjene Države. Ministar Jandroković danas, zajedno sa saborskim zastupnicima Ivanom Bagarićem i Miloradom Pupovcem sudjeluje na tradicionalnom Molitvenom doručku, kojem će nazočiti i američki predsjednik Barack Obama.

XS
SM
MD
LG