Linkovi

Posebni fond Pentagona za pomoć hrvatskom kontingentu u Afganistanu - nagrada ili mito?


Washingtonski analitičar Rick Nelson kaže da u nekima od šest država postoji snažan pritisak da se postrojbe povuku iz Afganistana. Oni koji su protiv ove misije neće se predomisliti zbog nekoliko milijuna dolara – smatra ovaj stručnjak iz Centra za strateška i međunarodna istraživanja

Internet publikacija Huffington Post objavila je analizu agencije Associated Press koja nastoji proniknuti koji je 'pravi motiv' američkog Ministarstva obrane da – kako se navodi – dodjeli novac iz posebnih fondova Pentagona Hrvatskoj, Gruziji, Mađarskoj, Latviji, Litvi i Estoniji, kao pomoć njihovim kontingentima u Afganistanu. Zajedno te zemlje u Afganistanu imaju nekih 1300 vojnika, od gotovo 140 tisuća koliko su jake koalicijske snage. Međutim, neke zemlje koje su do sada nosile dobar dio misije - na primjer Kanada i Nizozemska – najavile su povlačenje. Na šest država, među kojima je i Hrvatska, na početku će se jednakomjerno raspodijeliti nekih 50 milijuna dolara – piše u članku. Najveći dio te svote potrošit će se na nabavu opreme, a dio je namijenjen obuci, kako bi ove postrojbe bolje surađivale s američkima.

No, u članku se postavlja pitanje - je li riječ o nagradi ili mitu? Autor članka pretpostavlja da se radi o naporu Pentagona da ohrabri dotične zemlje kako se one ne bi povukle iz – kako se navodi – sve nepopularnijeg rata. 'Ne radi se o podmićivanju' – kaže Rick Nelson iz washingtonskog Centra za strateška i međunarodna istraživanja. Pentagon želi da te američke saveznice budu vjerodostojni partneri, međutim neke od njih nemaju potrebna sredstva da budu partneri – dodaje ovaj analitičar. On kaže da u nekima od šest država postoji snažan pritisak da se postrojbe povuku iz Afganistana. Oni koji su protiv ove misije, neće se predomisliti zbog nekoliko milijuna dolara – zaključio je Rick Nelson.

Stručni časopis koji se bavi američkom vanjskom politikom Foreign Policy na svojim web stranicama donosi kratki osvrt na predavanje bivšeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj, Petera Galbraitha o situaciji u Afganistanu, koje je Galbraith jučer održao na Sveučilištu američkog marinskog korpusa u Quanticu u Virginiji. Galbraith sumnja da će američka protu-pobunjenička strategija u Afganistanu 'proraditi', prije svega zbog toga što se previše oslanja na lokalnu vojsku i lokalnu policiju. Galbriath je rekao da afganistanska vojska 'još nekako i dobiva prolaznu ocjenu', ali problem je u policiji koja je – kako je rekao – 'potpuno nekompetentna' te u činjenici da 'većina Afganistanaca vladu Hamida Karzaija smatra nelegitimnom vladom'. Sreća u nesreći – kaže Galbraith – je to što će rat u Afganistanu biti jako teško i izgubiti, kao što ga je vrlo teško i dobiti. Naime, kaže ovaj bivši američki diplomat, talibani su u Afganistanu izrazito nepopularni, još više nego Hamid Karzai.

XS
SM
MD
LG