Linkovi

Hrvatska vojska dobit će novac iz posebnog fonda Pentagona za misiju u Afganistanu


Ova pomoć – definirana američkim vojnim proračunom iz 2006. kao 'Section 1206 funding' – namijenjena je razvoju protu-terorističkih sposobnosti ili boljem sudjelovanju u projektima stabilizacije, poput onih u Afganistanu.

Američko Ministarstvo obrane obavijestilo je Kongres da će u ovoj fiskalnoj godini posebnu pomoć u novcu dobiti osam država. Hrvatska, Gruzija, Estonija, Litva, Mađarska i Latvija primit će novčanu pomoć za obuku njihovih postrojbi koje u Afganistanu djeluju u sastavu koalicijskih snaga u okviru misije NATO saveza. Jemen i Filipini primit će novčanu pomoć Pentagona kako bi se ojačale njihove oružane snage za djelovanje unutar tih država.

Ova pomoć – definirana američkim vojnim proračunom iz 2006. kao 'Section 1206 funding' – namijenjena je razvoju protu-terorističkih sposobnosti ili pak boljem sudjelovanju u projektima stabilizacije, poput onih u Afganistanu. Ovi se novci također mogu potrošiti na uvježbavanje efikasnije suradnje s američkim snagama – navodi se u priopćenju Ministarstva obrane.

U ovoj fiskalnoj godini, u ovu je svrhu, za pomoć navednim zemljama, osigurano 350 milijuna dolara.

Sredstva namijenjena Hrvatskoj, kao i ostalih pet tranzicijskih država, potrošit će se na obuku kako bi njihove postrojbe u Afganistanu mogle surađivati s američkim snagama. Novac namijenjen Jemenu i Filipinima potrošit će se na obuku za borbu protiv terorističkih grupa u tim zemljama.

XS
SM
MD
LG