Linkovi

Treća runda američkih sankcija za Hamas


Palestinski demonstrant s Hamasovom trakom na glavi nosi zastavu Hamasa iza zapaljenih guma tokom sukoba nakon demonstracija solidarnosti s pojasom Gaze, u gradu Ramallah na Zapadnoj obali, petak, 27. oktobra 2023. (AP Photo/Nasser Nasser)
Palestinski demonstrant s Hamasovom trakom na glavi nosi zastavu Hamasa iza zapaljenih guma tokom sukoba nakon demonstracija solidarnosti s pojasom Gaze, u gradu Ramallah na Zapadnoj obali, petak, 27. oktobra 2023. (AP Photo/Nasser Nasser)

Sjedinjene Američke Države su u utorak, 14. novembra, nametnule treću rundu sankcija palestinskoj militantnoj grupi Hamas, nakon njihovog napada na Izrael od prošlog mjeseca, ciljajući lidere i finansijere grupe koju SAD i EU karakterišu kao terorističku.

Američko Ministarstvo finansija je navelo u saopštenju da ovaj čin, proveden u koordinaciji sa Velikom Britanijom, cilja ključne zvaničnike Hamasa i mehanizme kroz koje Iran pruža podršku Hamasu i Palestinskom islamističkom džihadu (PJI), kako prenosi agencija Reuters.

"SAD će nastaviti da rade sa našim partnerima, uključujući Veliku Britaniju, da uskratimo Hamasu mogućnost da dođe do sredstava i da ih iskoristi da bi činio zlodjela", navela je ministarka finansija, Janet Yellen u saopštenju.

"Djelovanje Hamasa je prouzrokovalo ogromne patnje i pokazalo da se terorizam ne dešava u izolaciji. Zajedno sa našim partnerima odlučno se krećemo ka degradaciji Hamasove finansijske infrastrukture, ka odsjecanju priliva sredstava spolja, kao i blokiranju novih kanala snabdjevanja za finansiranje njihovih gnusnih djela", navodi se u saopštenju.

Izrael je obećao da će izbrisati Hamas sa lica zemlje nakon što su članovi ove militantne grupe probili graničnu ogradu oko Pojasa Gaze 7. oktobra, te prošli kroz obližnje izraelske gradove ubijajući civile.

Izrael navodi da je ubijeno 1.200 ljudi, a oko 240 je odvedeno u Gazu kao taoci, što je najsmrtonosniji dan u 75-godišnjoj istoriji ove države.

Zdravstveni zvaničnici u Gazi, u kojoj Hamas drži vlast, kažu da je potvrđena smrt više od 11 hiljada osoba nakon izraelskih napada, da je 40% njih djeca, te da se još nebrojeno žrtava nalazi ispod ruševina.

Oko dvije trećine od 2,3 miliona stanovnika u Gazi su ostali bez domova, nesposobni da pobjegnu iz prenaseljene teritorije kojoj ponestaju hrana, gorivo, svježa voda i lijekovi.

Mahmud Kaled Zahar, visokorangirani član i jedan od suosnivača Hamasa, predstavnik PIJ u Iranu, zamjenik generalnog sekretara PIJ i vođa njihovog militantnog krila se nalazi među sankcionisanima.

Na udaru sankcija je i mjenjačnica "Nabil Chouman & Co" bazirana u Libanu, zajedno sa njenim vlasnikom i osnivačem. Ministarstvo optužuje kompaniju da je služila kao kanal za prebacivanje sredstava Hamasu, te da im je prebacilo desetke miliona dolara.

Potez američkog ministarstva znači da je sva imovina koju imaju u SAD zamrznuta, i generalno zabranuje Amerikancima da imaju poslove sa njima. Oni koji učestvuju u određenim transakcijama takođe rizikuju da i oni budu sankcionisani.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG