Linkovi

Voditelj Glasa Amerike upamćen kao "ambasador džeza"


Radio voditelj Glasa Amerike Vilis Konover u svom studiju. Foto: Kolekcija Vilis Konover, Muzička biblioteka Univerziteta Severnog Teksasa
Radio voditelj Glasa Amerike Vilis Konover u svom studiju. Foto: Kolekcija Vilis Konover, Muzička biblioteka Univerziteta Severnog Teksasa

17. maja navršilo se 25. godina od smrti Vilisa Konovera, voditelja Glasa Amerike koji je doprinio popularizaciji džez muzike širom svijeta.

Između 1955. i 1996. glas Vilisa Konovera bio je jedan od najpoznatijih i najprepoznatljivijih glasova na svijetu, dok su desetine miliona slušalaca svake nedjelje pratile njegov program “Sat džeza”. Kroz tamne dane Hladnog rata, američka vlada je vidjela džez kao način da promoviše američke vrijednosti a Konover je pomogao da se u svijetu stvori interesovanje za tu vrstu muzike.

“Vjerovao je da je džez umjetnička forma za sve, ali je isto tako vidio kao nešto suštinski demokratsko, nešto gdje snaga potiče iz spremnosti da se sluša, spremnosti da se improvizuje, a te iste kvalitete je pronašao u demokratskom sistemu u Sjedinjenim Državama”, priča Nikolas Kal, istoričar na Univerzitetu Južne Kalifornije.

Voditelj Glasa Amerike upamćen kao ambasador džeza
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

Vilis Konover bio je blizak sa legendama svijeta džeza, muzičarima kao što su Djuk Elington, Ela Ficdžerald i Sara Von. Crnački muzičari bili su izuzetno popularni ali izloženi velikim predrasudama.

“On je srušio te barijere, posebno u Vašingtonu, tako što je organizovao koncerte na kojima je namjerno miješao ljude različitih etničkih porijekla da bi nastupali u klubovima u DC-ju”, sjeća se Džimi Kuk, tehničar i džez muzičar na Glasu Amerike.

Konover je gradio mostove, bilo dok je putovao po Istočnoj Evropi ili vodio program iz svog studija. Jednom je napravio specijalni program samo za ljubitelje džeza u Indiji.

Vilis Konover vodi program "Music USA" u studiju Glasa Amerike u Vašingtonu, 8. septembra 1967.
Vilis Konover vodi program "Music USA" u studiju Glasa Amerike u Vašingtonu, 8. septembra 1967.

Američki zvaničnici sponzorisali su turneje džez muzičara u inostranstvu a Konover, kao međunarodna zvijezda, ih je ponekad pratio. Muzičarima je predstavljao nove stilove a publiku upoznavao sa talentima, kao što je Južnoafrikanka Miriam Makeba.​

“To je oduvijek bila muzika koja je imala interakciju sa srodnim žanrovima i stalno se mijenja i razvija u kontaktu sa novim uticajima”, podsjeća Maristela Festsl iz Muzičke biblioteke Univerziteta Sjevernog Teksasa.

Konover je promovisao to ukrštanje žanrova i ostavio veliko naslijeđe u bivšem Sovjetskom Savezu i Istočnoj Evropi.

“Ljudi pričaju o njemu na Kubi. Dobro ga se sjećaju u Rusiji. Mislim da je dio njegove sudbine da je zaboravljen u sopstvenoj zemlji ali i dalje voljen u inostranstvu“, kaže istoričar Kal.

Vilis Konover je, takođe, ostavio svoj pečat na generacijama muzičara u svim dijelovima svijeta.

XS
SM
MD
LG