Linkovi

Sarkozy pozvao Ameriku da preuzme vodeću ulogu, ali i da 'više sluša što drugi misle'


'Svijet ne prestaje na Istočnoj ili Zapadnoj obali. Svijetu je potrebna otvorena i velikodušna Amerika, Amerika koja ima predvodničku ulogu, ali i Amerika koja sluša što drugi misle' – rekao je u svom govoru na Columbiji francuski predsjednik.

Tjednik Business Week piše o govoru francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja na sveučilištu Columbia u New Yorku. Francuski je predsjednik pozvao Sjedinjene Države da preuzmu vodeću ulogu u uvođenju novih pravila za financijsko poslovanje, kako bi se izbjegla kriza poput one iz prošle i pretprošle godine. Neprekidno upirući prstom prema publici, u kojoj su mahom bili studenti i profesori ovog newyorškog sveučilišta, Sarkozy je rekao da 'Amerikanci moraju razmisliti što znači biti 'zemlja broj jedan' u svijetu. 'Svijet ne prestaje na Istočnoj ili Zapadnoj obali. Svijetu je potrebna otvorena i velikodušna Amerika, Amerika koja ima predvodničku ulogu, ali i Amerika koja sluša što drugi misle' – rekao je u svom govoru na Columbiji francuski predsjednik.

List studenata tog sveučilišta Columbia Spectator također je naveo da je francuski predsjednik naglasio da europske zemlje žele da ih Amerika čuje i sasluša. U vezi globalne krize u bankovno-financijskom sektoru, za koju se vjeruje da je potekla u Americi, Sakrozy je rekao da je za nju odgovorno 'nekoliko stotina ljudi koji su se igrali tuđim novcem.' Kako da branimo kapitalizam, kada ima toliko nepravdi? – pitao se francuski predsjednik. On je pozdravio usvajanje reforme zdravstva, jer kako je rekao 'bolesne se ne može tek tako napustiti, samo zato što nemaju novca.'

Francuski će predsjednik danas biti gost u Bijeloj kući. Kada on i Carla Bruni dođu na privatnu večeru bračnom paru Obama, 'bit će to prilično rijetka prilika za američkog predsjednika – privatni, osobni kontakt s jednim zapadnim državnikom', primjećuje vanjskopolitički komentator lista Christian Science Monitor Howard LaFranchi. Naime, 14 mjeseci od ulaska u Bijelu kuću, predsjednik Barack Obama nije ostvario čvrstu osobnu vezu niti s jednim europskim kolegom. Kada je bio u Parizu, Barack Obama je, na primjer, odbio poziv Sarkozyjevih na večeru u Elysejskoj palači i otišao sa suprugom na večeru u restoran. 'Reagan je imao Margaret Thatcher, Bill Clinton i George Bush Tonyja Blaira, dok se Barack Obama drži prilično rezervirano prema tradicionalnim saveznicima' – piše ovaj novinar. On navodi izjavu neimenovanog diplomata iz jedne zapadno-europske zemlje koji se čudi što je Obama do sada 'uglavnom komunicirao s neprijateljima, a prijatelje je ignorirao'. 'Europske zemlje se zbog toga pitaju je li Obami uopće važna Europa' – piše Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG