Linkovi

Američka FDA odobrila treću dozu vakcine za sve odrasle


Vakcinacija u Americi
Vakcinacija u Americi

Američka Agencije za hranu i lijekove (FDA) odobrila je treću dozu vakcine protiv korona virusa kompanija Pfizer i Moderna svim odraslim osobama, proširujući vladinu kampanju kako bi se pojačala zaštita i sprečio porast broja slučajeva.

Pfizer i Moderna objavili su odluku FDA nakon što je najmanje deset država već počelo nuditi treću dozu za sve odrasle osobe.

Ovo bi trebalo da pojednostavi ono što je do sada bilo zbunjujuće ko ispunjava uslove, dopuštajući svakome ko ima 18 ili više godina da primi treću dozu vakcine šest mjeseci nakon druge doze - bez obzira na to koju su vakcinu prvu primili.

Međutim, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) moraju da se slože da prošire treću dozu vakcina Pfizer i Moderne i na zdrave mlade odrasle osobe.

Ako se CDC složi, desetine miliona Amerikanaca bi mogli da prime sve tri doze zaštite uoči nove godine.

Prethodno je vlada odobrila treću dozu proizvođača Pfizer-BioNTech, kao i Moderna, samo za ranjive skupine uključujući starije građane i osobe sa hroničnim zdravstvenim problemima.

Ovaj potez američkih vlasti dolazi jer je broj novih slučajeva zaraze u stalnom porastu tokom poslednje dve sedmice, posebno u državama u kojima zbog hladnijeg vremena ljudi više vremena provode u zatvorenim prostorima.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG