Linkovi

U SAD-u odobren novi lijek protiv Alzheimerove bolesti


Alzheimer Patient (Photo by PHILIPPE HUGUEN / AFP)

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je lijek adukanumab kompanije Biogen Inc upros kontroverzama oko mješovitih rezultata kliničkih ispitivanja lijeka, prenosi Reuters. Ovo je prvi lijek koji bi trebao da tretira osnovni uzrok Alzheimerove bolesti.

Lijek bi trebao da uklanja ljepljive naslage proteina koji se naziva amiloid beta iz mozga pacijenata u ranim fazama Alzheimerove bolesti kako bi se spriječilo uništenje koje dovodi do gubitka pamćenja i sposobnosti osobe da se brine za sebe.

Kako navodi FDA lije koji će se prodavati pod imenom Aduhelm pokazao je smanjenje plakova za koje se očekuje da će dovesti do smanjenja kliničkog urušavanja pacijenta.

Iako su podaci o Aduhelmu komplikovani obzirom na njegove kliničke koristi FDA je utvrdila da postoje značajni dokazi da Aduhelm smanjuje amiloidne beta plakove u mozgu i da će smanjenje tih plakova vjerovatno dovesti do značajnih koristi za pacijenta”, navodi se u saopštenju.

Biogen mora provesti kliničko istraživanje nakon odobrenja kako bi potvrdili kliničku korist lijeka.

Ako lijek ne bude djelovao kako je predviđeno, možemo poduzeti korake za njegovo uklanjanje sa tržišta”, navodi se iz FDA.

Procjenjuje se da više od 30 miliona osoba širom svijeta ima Alzheimerovu bolest, većinom osobe starije od 65 godina, prenosi BBC.

XS
SM
MD
LG