Linkovi

EU: 'Novi početak' za odnose EU i SAD


European Commission President Ursula von der Leyen speaks during a press conference at an EU summit in Brussels, Oct. 2, 2020.
European Commission President Ursula von der Leyen speaks during a press conference at an EU summit in Brussels, Oct. 2, 2020.

Šefica Evropske komisije (EK) Ursula van der Leyen i predsednik Evropskog savjeta Charles Michel pozdravili su "novi početak" boljih odnosa između Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država nakon telefonskog razgovora sa novoizabranim predsjednikom SAD-a Joe Bidenom, javlja Euronews.

Van der Leyen je rekla da je Bidenu tokom telefonskog razgovora 24. novembra čestitala na pobjedi na predsjedničkim izborima.

"Ovo je novi početak za globalno partnerstvo EU i SAD-a", napisala je predsjednica EK na Twitteru, dodajući da "bliska saradnja jakih EU i SAD može da doprinese oblikovanju globalne agende zasnovane na saradnji, multilateralizmu, solidarnosti i zajedničkim vrijednostima".

Telefonski razgovor je obavljen nakon što je trenutna američka administracija počela proces tranzicije i priznala Bidena kao izabranog predsjednika SAD, što se desilo 21 dan nakon izbora.

Biden je već razgovarao sa nekoliko lidera zemalja EU među kojima su francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel. U ovim razgovorima je rečeno da se planira raditi na "zajedničkim prioritetima" i "globalnim izazovima" sa novm američkom administracijom kao što su klimatske promjene.

Odnosi Brisela i Washingtona su se pogoršali nakon što je predsjednik Donald Trump, između ostalog, povukao SAD iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama

XS
SM
MD
LG